Política 22/09/2014

Junqueras: "Estic en plena sintonia amb el president"

El president d'ERC fa costat a Mas en el pols tàctic amb l'Estat per convocar el 9-N i dóna a entendre a RAC1 que sap el dia que el president signarà el decret

Ara
4 min
El president Artur Mas amb el líder d'ERC, Oriol Junqueras, aquest diumenge abans de l'acte de commemoració del final de la Guerra de Successió de 1714 al castell de Cardona / EFE

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, "entén" i "dóna suport" a l'"estratègia" del president Mas amb la convocatòria de la consulta per al 9-N. Mas s'ha pres el seu temps i s'ha esperat uns dies abans de signar la convocatòria per agafar desprevingut el govern espanyol. "Estic en plena sintonia amb el president", ha dit Junqueras avui dilluns en una entrevista a RAC1 [escolteu-ne l'àudio]. El president d'ERC ha deixat entreveure que està al corrent de l'estratègia. "Si ho sé [quan signarà Mas el decret], millor que no ho digui", ha afirmat. "Tot va molt bé", ha afegit. Ahir Mas va dir que signarà el decret aquesta setmana. La llei de consultes es va aprovar divendres al Parlament i encara no ha sortit publicada al 'Diari Oficial de la Generalitat' (DOGC). Un cop surti publicada la llei, el president pot convocar el 9-N immediatament.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pols tàctic

El cert és que ara hi ha 15 dies de marge per publicar la norma i, per tant, perquè entri en vigor. Pel que sembla, Mas no té una pressa excessiva per fer aquest pas, i capgira així els plans inicials amb què treballava l’executiu espanyol. Hi ha un element que cal tenir en compte: Rajoy comença demà dimarts a la nit un viatge oficial a la Xina, on serà fins dissabte. Això vol dir que la reunió ministerial ordinària de divendres que ve la presidirà Soraya Sáenz de Santamaría. Segons fonts nacionalistes, aquest viatge ha fet recalcular l’estratègia catalana, que es decantava, d’entrada, per moure peça ràpid.

Si la llei entrés en vigor a principis d’aquesta setmana, els recursos de Rajoy molt probablement serien admesos a tràmit al ple que el TC celebrarà de dimarts a dijous. L’article 161.2 de la Constitució deixa clar que aquest automatisme obliga a suspendre la llei de manera cautelar, una decisió que s’ha de revisar al cap de cinc mesos si no hi ha hagut sentència. Si Mas estira els terminis, pot passar que els dos recursos –contra la llei de consultes i contra el decret– no arribin a temps per al ple d’aquesta setmana del TC. Això obligaria els magistrats a esperar fins la setmana del 7 d’octubre o a reunir-se abans de manera extraordinària. Així, la Generalitat aconseguiria més temps per anar desplegant la logística de la consulta dins la legalitat. Passi el que passi, hi ha un enorme hermetisme per evitar donar pistes que facilitin l’operatiu de l’Estat.

[La partida d'escacs del 9-N: les variables de Mas per agafar a contrapeu Rajoy i el TC]

Relació "immillorable"

En l'entrevista a RAC1, el líder d'ERC ha fet costat absolut al president de la Generalitat i ha assegurat que "l'acord d'estabilitat" amb el Govern "funciona a la perfecció" i que l'última reunió discreta amb Artur Mas després de la tensió exhibida al debat de política general va anar "molt bé". "No sempre va igual de bé, però l'última va anar molt bé", ha remarcat. Junqueras, que dimarts passat al debat va ser molt contundent amb Mas, ha evitat avui qualsevol desavinença amb CiU.

De fet, ha dit que la seva relació amb Josep Antoni Duran i Lleida "és immillorable", després que el periodista Jordi Basté li llegís els tuits que va fer el líder d'Unió contra Junqueras acusant-lo d'haver "trencat la unitat" del 9-N per haver cridat a la desobediència. "Amb això vol dir que no es pot millorar?", ha replicat el periodista. "Interpreti-ho com vulgui", ha respost.

El president republicà diu que seguirà buscant "els màxims consensos possibles". I, de fet, ha deixat clar que l'oferiment que va fer a Mas d'entrar al Govern en el debat de política general "per blindar la consulta" és perquè es formi un govern d'unitat ampli. Amb CiU, ERC "i potser algú més", ha dit.

Insisteix en la desobediència civil

Junqueras no es penedeix d'haver apel·lat a la desobediència civil en el debat de política general. "Si no ens volen deixar votar, el que hem de fer és intentar votar", ha insistit. "Si algú es pensa que no deixaré que els ciutadans de Catalunya votin, quan resulta que volen votar, és que no han entès la situació", ha afegit. Junqueras ha avalat les declaracions d'aquest cap de setmana de la número 2 del partit, Marta Rovira, i ha assegurat que no es va contradir en cap moment. Rovira va dir a Catalunya Ràdio: "No hem d'anar predicant la desobediència civil amb aquestes paraules, perquè en definitiva ja l'estem fent, i a vegades la paraula 'desobediència' pot impactar algunes persones, però el que nosaltres reclamem de forma pacífica i cívica als carrers, què és?". I més tard va matisar a Twitter: "Nosaltres obeirem el mandat democràtic de votar el 9-N. Passi el que passi!. Tothom tranquil! Desobeirem quan calgui!".

"No sóc independentista, estic independentista"

Ja ho havia dit altres vegades, però avui hi ha fet especial èmfasi. El cap de l'oposició ha insistit que ell "no és independentista". "Jo no sóc independentista, estic independentista. Un cop siguem independents, ja no ho seré. La meva condició és temporal". "En canvi, la meva condició de demòcrata és permanent. Vull deixar d'estar independentista com més aviat millor", ha afegit.

Sobre la victòria del no al referèndum d'Escòcia, Junqueras ha destacat la lliçó de democràcia del poble escocès, que va acudir massivament a les urnes. "Algú va dir: 'Hem perdut un precedent i hem guanyat una gran lliçó'. Hi estic completament d'acord", ha conclòs.

stats