POLÍTICA
Política 16/01/2012

Junqueres: "El Govern ha triat la medicina del PP, que fa créixer els problemes de Catalunya"

El president d'ERC manté l'oferta de col·laboració amb el Govern en benefici dels interessos del país malgrat que CiU hagi optat pel PP per encarrilar els pressupostos del 2012

M.colomer
2 min
Oriol Junqueras, en roda de premsa

Barcelona"ERC comparteix part del diagnòstic del Govern, però el Govern prefereix prendre la medicina que li ofereix el PP, dolenta pel conjunt de la societat, que no només no resol els problemes del país, sinó que els fa créixer". El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha argumentat així l'esmena a la totalitat que els republicans han acabat presentant in extremis a la llei de pressupostos del 2012. Els republicans han mantingut oberta fins a l'últim minut la negociació pel pressupost per deixar clar així que no han estat ells els que han abocat CiU a l'entesa amb el PP, sinó que ha estat el Govern qui ha triat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En roda de premsa, ha deplorat la complicitat del Govern amb l'increment de l'"espoli fiscal" de Catalunya en 1.200 milions. A més, ha lamentat que el Govern de CiU hagi vist "excessives" les mesures que proposava ERC per incrementar en 1.000 milions els ingressos de la Generalitat i hagi votat a favor que el govern espanyol recapti 1.200 milions més amb l'increment de l'IRPF a Catalunya. No hi ha hagut, per tant "desencontre per raons econòmiques o tècniques", sinó que, per ERC, ha estat el Govern que "oblida els compromisos electorals que el van portar a la victòria en el sentit de reducció del dèficit fiscal i la transició nacional".

Oferta de col·laboració intacta

Ara bé, en roda de premsa, Junqueras ha mantingut intacta l'oferta de col·laboració amb el Govern en benefici dels interessos del país i per avançar en el camíd e la independència econòmica malgrat l'opció que ha pres l'executiu d'Artur Mas. Així, el líder d'ERC ha obert la porta a negociar les esmenes parcials que presentaran al pressupost: "Estem per ajudar el govern si govern vol ajudar país". Ha criticat que CiU hagi d'arribar a acords amb el PP per intentar cobrar els deutes de l'Estat amb Catalunya (759 milions de l'addicional tercera de l'Estatut i 1.450 milions del fons de competitivitat), i ja ha avisat que el govern del PP mantindrà el Govern sempre en una situació "d'asfíxia financera" per negociar des d'una posició de força. "És molt trist per una societat que el Govern del país hagi d'arribar a un acord perquè l'altre govern compleixi amb allò a què està obligat a complir".

El president d'ERC, però, ha alertat que encara que el Govern acceptés totes les seves esmenes, els comptes no es mourien de l'àmbit de les "cures pal·liatives", perquè "el mal que afecta el país és el mal de l'espoli de més de 16.000 milions, que ara s'incrementa amb les mesures del PP amb el suport de CiU". Junqueras ha justificat l'oferiment de mà estesa malgrat que ERC ja sospités que el Govern tenia una "tendència inercial a posar-se d'acord amb el PP": "Teníem l'obligació de fer el que hem fet. Volem mirar als ulls dels autònoms, aturats, estudiants universitaris, professors d'escoles bressol, pares, funcionaris... i dir-los que hem fet el possible per ajudar".

stats