CAP AL 27-S
Política 30/08/2015

Junqueras demana a Mas que demostri el compromís contra la corrupció amb fets

ERC preguntarà pel cas dimecres al president però denuncia també l’ús electoralista de la justícia

Roger Tugas
3 min
ARTUR MAS: “PASSARAN MOLTES COSES I EN VEUREU DE TOTS COLORS” 
 El president de la Generalitat, Artur Mas, va alertar ahir en un acte de Junts pel Sí a Valls que en les pròximes quatre setmanes hi haurà agitació. “Passaran moltes coses i en veureu de tots colors”, va dir Mas l’endemà de l’escorcoll a la seu de CDC. “Hi haurà reaccions dures perquè el que tenim entre mans no és qualsevol cosa”, va expressar.

BarcelonaUn dels punts de fricció més evidents entre CiU i ERC aquesta legislatura ha sigut la gestió dels casos de corrupció que esquitxaven CDC. Des de poc després de firmar el pacte d’estabilitat, els republicans van començar a reclamar a aquesta formació que fes net en aquest camp, i un dels últims xocs que van viure els dos socis va sorgir arran del vot a favor d’ERC a la compareixença d’Artur Mas a la comissió d’investigació del cas Pujol -després de votar-hi en contra quatre cops-. És per això que pocs esperaven que els republicans canviessin de discurs malgrat segellar la coalició de Junts pel Sí amb CDC. I així ho va evidenciar ahir el president del partit, Oriol Junqueras, que en una mesurada intervenció a RAC1 va reclamar “que tothom demostri amb els fets que està compromès en la lluita contra la corrupció”. No va citar directament Convergència, però se li va entendre tot, entre altres qüestions perquè la pregunta feia referència a l’escorcoll de la seu del partit i de la seva fundació el dia anterior.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“El que és segur és que hi ha corruptors, corruptes que es corrompen i qui està interessat a lluitar contra la corrupció només en determinats moments. Nosaltres no som res d’això”, va subratllar Junqueras, que es va desmarcar de les acusacions que planen sobre CDC, però també de la utilització electoralista de la justícia. La Guàrdia Civil va protagonitzar divendres una mediàtica actuació a les portes de la campanya. “La gent d’ERC i la immensa majoria de la gent que ahir [divendres] hi havia a l’Arc de Triomf tenim la consciència molt tranquil·la, la corrupció ens provoca veritable fàstic”, va dir Junqueras, per trencar el discurs d’alguns partits que volen identificar tota la llista de Junts pel Sí amb les sospites que CDC presumptament cobrava comissions per atorgar obra pública.

“Distorsions” a la justícia

D’aquesta manera, Junqueras va demanar que els partits que estan sent investigats -altra vegada, referint-se a CDC-“tinguin un compromís inqüestionable contra la corrupció, que ho demostrin i siguin transparents”, i malgrat que no va abonar la denúncia que l’escorcoll es tracta tan sols d’un episodi de guerra bruta, sí que va denunciar “certes distorsions”. Va citar, per exemple, el fet que “la fiscalia estigui centralitzada i al servei del govern”, per assenyalar que efectivament hi ha un ús partidista de la justícia i contra l’independentisme de cara al 27-S.

Malgrat tot, l’operació policial no va sorprendre gaire a ERC. “Aquest dia havia d’arribar”, admeten des del partit, ja que CDC ha estat exposada sovint a denúncies en aquest àmbit i perquè l’Estat no ha perdut l’ocasió d’atacar per aquest flanc. És per això que tenien clar que quan això passés els republicans no farien el paper de defensar la innocència de Convergència, sinó que, com ja havien fet abans, exigirien transparència i fer net. “Ara el que toca és guanyar, ja es defensaran ells”, etziben.

En línia amb Romeva

De fet, el cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva, ja va reclamar just després dels escorcolls que calia ser pulcres i que no es deixaria cap marge a la corrupció. ERC tem que l’Estat pretengui mobilitzar el vot unionista i, segons afirma, no vol cedir la bandera de la lluita per la netedat a altres forces. Fonts republicanes afirmen que es va informar el soci de coalició del discurs que faria Junqueras, un discurs que no ha enrarit les relacions amb CDC.

De cara a la compareixença de Mas de dimecres, C’s va proposar al PSC, el PP i ICV-EUiA que se’l forcés a explicar-se també per la investigació que assetja CDC. ERC també té intenció de demanar explicacions, però, a diferència de Ciutadans, denunciarà igualment l’oportunisme polític de l’escorcoll.

stats