Política 28/04/2016

Junqueras a la Moncloa: "El govern espanyol està en funcions només quan vol"

El vicepresident ha demanat que no es dugui al TC la llei d'emergència habitacional i Sáenz de Santmaría diu que si presenten el recurs no serà per una motivació "política". Jané i Fernández Díaz abordaran els temes pendents sobre seguretat

Ferran Casas
2 min
La vicepresidneta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, i el seu homòleg català Oriol Junqueras

MadridEl vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, ha afirmat que el govern espanyol està en funcions "per al que vol", en relació als recursos que presenta al Tribunal Constitucional. Després de reunir-se amb la seva homòloga, la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, el també líder d'ERC i conseller d'Economia ha explicat que dialogar és ara "més fàcil que abans" però s'ha mostrat preocupat per assolir resultats concrets.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Junqueras ha demanat que no es dugui al TC la llei 24/2015, d'emergència habitacional, que permet combatre la pobresa energètica. Junqueras ha explicat que el govern central la podria recórrer demà, però que la vicepresidenta s'ha compromès a rumiar-ho. Junqueras ha explicat que la trobada ha estat "molt cordial i molt difícil". La vicepresidenta ha evitat assumir compromisos però ha afirmat que si hi ha recurs serà per una qüestió "de repartiment competencial" i no pas per un tema "polític". "No entrem al fons i a la bondat o no de la llei [el PP també la va votar al Parlament, que la va aprovar per unanimitat] sinó a les competències", ha dit. Ha tret també transcendència política als ritmes dels recursos i ha afirmat que tenen a veure amb el ritme legislatiu del Parlament.

Sáenz de Santamaría s'ha mostrat satisfeta del to perquè es tracta de "defensar els catalans, que també són cosa del govern central", i ha indicat que les posicions sobre el procés són conegudes i que cal seguir fent feina al marge. Junqueras s'ha expressat en els mateixos termes i ha recordat que el Govern té intenció de complir el mandat sobiranista.

Un altre litigi obert és per la no-convocatòria de la Junta de Seguretat. L'Estat deu a Catalunya diners del traspàs dels Mossos i la policia catalana vol tenir un rol més actiu en la lluita contra el terrorisme islamista. Fa set anys que no es reuneix i Junqueras ha arrencat el compromís a la seva homòloga que es faci, i en breu es reuniran Jordi Jané i Jorge Fernández Díaz, responsables d'Interior, per parlar-ne i preparar-la. La vicepresidenta ha confirmat la reunió però ha recordat que estar en funcions implica no poder convocar formalment la Junta, però que la reunió tindrà el mateix nivell.

La reunió, que ha durat una hora i quart, arribava vuit dies després de la trobada que van mantenir, també a la Moncloa, Carles Puigdemont i Mariano Rajoy. Allà van acordar deixar de banda el procés en les seves converses per l'evident falta d'acord i negativa a renunciar a les seves posicions, però van quedar també que Junqueras i Sáenz de Santamaría intentarien arribar a acords en temes referits a l'autogovern, la conflictivitat institucional i els incompliments de l'Estat. Unes demandes plasmades en un document de 46 punts que va dur el president català a la Moncloa. Abans de la reunió el TC ha aixecat el veto a algunes lleis, ha dictat sentència contra altres i l'executiu ha decidit recórrer-ne només tres més a l'alt tribunal. En cinc més es va arribar dimarts a acords que han evitat la judicialització.

stats