Política 14/09/2017

Junqueras comunica a Montoro que ja no retrà comptes de les despeses relacionades amb l'1-O

Hisenda fa el primer pas per intervenir les finances de la Generalitat amb més mesures de control

Ara
2 min
Montoro i Junqueras divendres a la seu del ministeri d’Hisenda .

Barcelona / MadridEl Govern ja no certificarà més al ministeri d'Hisenda de Cristóbal Montoro que no es gasta res per al referèndum. Així ho ha comunicat el vicepresident, Oriol Junqueras, al ministre en una carta que ha fet pública aquest migdia TV3 i a la qual també ha tingut accés l'ARA. Montoro li ha respost amb una altra carta, a la qual ha tingut accés l'ARA, en què l'alerta que si no envia la informació adoptarà "les mesures necessàries", incloses en la llei d'estabilitat i que inclouen l'enviament d''homes de negre'.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la missiva, Junqueras explica a Montoro que les noves mesures del fons de liquiditat autonòmic, que consistien a vetar qualsevol despesa destinada al referèndum, són "incompatibles" amb la llei del referèndum aprovada el 6 de setembre al Parlament.

Junqueras argumenta que la carta estableix un "control polític" que no té res a veure amb les mesures d'estabilitat pressupostària a què obliga també la Unió Europea. Tanmateix, recorda que la Generalitat envia mensualment el control de despeses al ministeri i que això ja permet comprovar si es compleixen els objectius d'estabilitat pressupostària.

Les noves mesures d'Hisenda obligaven la Generalitat a enviar setmanalment un certificat de totes les conselleries i també de la vicepresidència en què s'assegurés que no hi havia cap despesa destinada al referèndum de l'1 d'octubre. Fins a l'aprovació de la llei del referèndum, tal com va explicar l'ARA, la Generalitat havia complert aquesta mesura i havia confirmat que el Govern no s'havia gastat cap quantitat de diners amb res que estigués relacionat amb l'1-O.

Hisenda estreny el control

Però seguint la filosofia d'anar responent pas a pas, l'Estat té clar que respondrà buscant altres mesures de control sobre les finances de la Generalitat. Hisenda fa el primer pas per intervenir 'de facto' els comptes. Tal com ha pogut saber l'ARA, davant aquest "desafiament" per part del vicepresident Junqueras, l'Estat buscarà altres mesures de control que poden ser, com ja va avisar Montoro, l'enviament d''homes de negre' a Catalunya i l'aplicació de les mesures coercitives que preveu la llei d'estabilitat pressupostària.

Quines són aquestes mesures? La possibilitat que Hisenda aprovi un acord de no disponibilitat de crèdit, però també que l'Estat assumeixi les competències normatives en relació amb els impostos propis de la Generalitat; d'aquesta manera, les bestretes que es reparteixen en funció dels impostos recaptats les gestionaria directament l'Estat i seria ell qui pagaria, per exemple, professors, metges o funcionaris de presons.

Així, demà al consell de ministres el govern de Mariano Rajoy aprovarà algunes d'aquestes mesures de control, que poden arribar més enllà. La llei d'estabilitat pressupostària preveu fins i tot una mena d'intervenció parcial, dirigida directament al president de la comunitat autònoma.

Carta de Junqueras a Montoro
Carta de Montoro a Junqueras
stats