78è ANIVERSARI DE LA MORT DE MACIÀ
Política 25/12/2011

Mas rebutja l'oferta de pacte de governabilitat del PP perquè prioritza generar "grans consensos"

Junqueras reclama una "concentració de forces" al voltant del Govern "si pren les mesures que toquen"

Roger Tugas
2 min
Artur Mas companyant la néta de Francesc Macià a homenatjar el seu avi, el dia de Nadal de 2011

BarcelonaAquest matí de Nadal ha tingut lloc la clàssica ofrena a la tomba de Francesc Macià, al cementiri de Montjuïc, en el 78è aniversari de la seva mort. El president Artur Mas, que a banda de l'ofrena institucional ha acompanyat la néta de l'expresident a deixar un ram, ha aprofitat l'acte per respondre a la presidenta del PP de Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, la qual li va oferir un pacte de governabilitat per garantir l'estabilitat del seu Govern. Mas, però, ha afirmat que se sent "confortable amb la situació actual, una situació amb què podem arribar a acords amb diferents partits", com "és la nostra obligació". Així, ha defensat que cal "intentar fer pinya i unir el màxim de forces polítiques, sense que cap partit en quedi exclòs, per crear els màxims consensos entorn dels grans objectius de país, de societat i nacionals catalans". En aquest sentit, Mas ha agraït "als partits que en aquests moments tan difícils han estat al costat del Govern fins ara".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La primera comitiva a retre homenatge a Macià ha estat la d'ERC, encapçalada pel seu president, Oriol Junqueras, el qual ha subratllat que l'expresident va haver de prendre "decisions difícils" que no van rebre el suport d'altres partits, tret dels republicans. És per això que, en moments com els actuals, també difícils, s'ha preguntat, en la línia de Mas, si "com a país estarem prou junts" per poder "afrontar els grans reptes dels propers mesos i anys". En aquest sentit, Junqueras ha reclamat "fortalesa política" i "concentració de forces" i ha anunciat que ERC intentarà "posar-se al servei de la majoria catalana i al costat del Govern, si pren les mesures que toquen", un compromís que vol estendre a la resta de partits.

Posteriorment, l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, ha encapçalat la delegació de l'Ajuntament i ha anunciat que a partir d'ara els convidarà cada any a homenatjar Macià, atès que "cal retre homenatge a una persona que ha tingut un valor especial, un fort lideratge, i que va ser molt estimat per la gent", una ofrena que en època del PSC no es feia. La presidenta del Parlament, Núria de Gispert, i la resta de la mesa, han estat els següents a fer l'ofrena a la tomba. De Gispert ha declarat posteriorment que "tots els ciutadans hem de ser capaços d'esforçar-nos i tirar endavant el país", perquè "el 2012 sigui l'any de l'esperança". "Catalunya ha tingut moments difícils en la seva història i ha sigut capaç d'aixecar-se", ha subratllat.

El líder de Solidaritat Catalana, Uriel Bertran, ha defensat que Macià és un "referent ineludible" per a Catalunya, ja que "en la seva activitat política va fer grans gestes, com ara el tancament de caixes, la proclamació de la República i actes de sobirania". Bertran ha reclamat que en l'actualitat el Govern hauria d'imitar aquest exemple i "deixar de pagar impostos a Espanya i proclamar una altra vegada l'Estat català".

Finalment, el secretari general adjunt de CDC, Oriol Pujol, ha vinculat el lideratge del president Macià amb el del president, Mas, i ha destacat que cal mantenir el somni del primer, que defensava que "som ciutadans d'un país que va ser lliure i que ho vol tornar a ser". Pujol ha celebrat també que, com han demostrat els últims resultats electorals, "més que mai els catalans defensen Catalunya".

stats