Política 03/09/2015

Junqueras veu "molts elements de sospita" en l'escorcoll de la seu de CDC

El líder d'ERC ha estat entrevistat a Catalunya Ràdio i a La Sexta, on ha dit que articles com els de Felipe González i Alfonso Guerra no convencen ningú

Ara
3 min
Oriol Junqueras, en una imatge d'arxiu / EFE

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, veu "molts elements de sospita" en l'escorcoll de la seu de CDC de la setmana passada, i considera "molt curiós" que el govern espanyol "estigui interessat a perseguir la suposada corrupció dels altres només en determinats moments que habitualment coincideixen en períodes electorals". Ho ha dit aquest dijous al matí en una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', en què també ha lamentat que "l'aparell de justícia a l'estat espanyol està condicionat, almenys en les capes més altes, per un intensíssim nivell de politització", en referència al Tribunal Constitucional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El líder d'ERC ha defensat que els delictes de corrupció política no prescriguin mai i tinguin conseqüències sobre el patrimoni dels corruptes. "Aquestes dues mesures, que són relativament senzilles, segur que tindrien un efecte pedagògic", ha argumentat Junqueras, que tot seguit ha insinuat que CDC és reticent a incloure-les al programa electoral de Junts pel Sí: "El que és evident és que ERC ho proposa. La corrupció l'hem de perseguir sempre i més enllà de les bones paraules, el que cal és analitzar són els fets, les actituds i els vots a l'hora de prendre aquestes decisions".

Junqueras ha replicat les paraules de Josep Borrell en una entrevista per presentar el llibre 'Los cuentos y las cuentas de la independencia' aquest dimecres al matí. L'expresident del Parlament Europeu va assegurar que la legislació alemanya no té cap norma que posi límit a la solidaritat entre els lands. "La Constitució alemanya, en el seu article 107.2, estableix que el sistema de transferència de recursos entre els lands ha de ser adequat i raonable, i ho deixa en aquests termes, i el Tribunal Constitucional alemany ha dit que s'havia de respectar allò que s'ha anomenat el criteri d'ordinalitat".

No és rellevant el que pensi de Mas

Hores més tard, Junqueras ha declinat valorar des del programa 'Al rojo vivo' de La Sexta si considerava prou adients les explicacions de Mas entorn les sospites de cobrar comissions del 3% en l'obra pública. "No em correspon a mi jutjar, em correspon des de l'àmbit parlamentari perseguir la corrupció i buscar els mecanismes legals, sempre", ha afirmat, i ha lamentat que "hi hagi partits que es mostren molt escandalitzats davant certs comportaments i que mai hagin donat suport a aquestes mesures". "Són partits que tenen sota sospita o directament imputats o condemnats a tot el seu nucli dirigent", ha insistit. Preguntat sobre si se sent còmode a Junts pel Sí, ha afirmat: "Ens sentim còmodes en la candidatura on estem perquè que és la millor opció per construir una societat millor, que és una societat més neta".

En relació a les declaracions de la cancellera alemanya, Angela Merkel, sobre Catalunya, Junqueras ha opinat que, quan la dirigent europea "es refereix a la integritat territorial dels estats, es refereix a la integritat en relació a les agressions externes, però el dret internacional també diu que la integritat territorial mai està per sobre de la voluntat dels seus ciutadans".

González i Guerra fan petit el PSC

Finalment, sobre els articles dels històrics dirigents del PSOE Felipe González i d'Alfonso Guerra, ha avisat que, si "pretenen convèncer algú amb aquest tipus d'expressions, s'equivoquen". "Aconsegueixen exactament el contrari, i la prova és que el PSC –que va ser un partit central a Catalunya– és cada cop més insignificant, els seus votants estan cada cop menys identificats amb el que diuen els seus dirigents i els del PSOE", ha assegurat, "un PSOE que cada cop està al costat del PP i un Felipe González que se situa al costat de José María Aznar".

stats