Política 01/01/2015

Junqueras creu que l'Estat "sempre" negarà una consulta a Catalunya, governi Podem o el PP

El president d'ERC assegura que l'actitud de Madrid respecte del dret a decidir no canviarà mai

Europa Press
2 min
Oriol Junqueras, pròxim alcalde de Sant Vicenç dels Horts, en un acte a la seu d'ERC.

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha afirmat avui en una entrevista a Europa Press que l'Estat "sempre" negarà una consulta o un referèndum d'independència a Catalunya governi qui governi, des de Podem, el PSOE o el PP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Mani qui mani, l'Estat sempre estarà en contra que els ciutadans de Catalunya s'expressin en llibertat i de l'exercici de la democràcia. Sempre estarà en contra que els catalans decideixin ser independents si així ho volen", ha considerat.

Junqueras ha argumentat que el problema de fons no és que al capdavant del govern espanyol hi hagi un president o un altre, sinó que "les mateixes estructures de l'Estat estan molt controlades per allò que ara tots denominen casta", entre les quals inclou grans empreses.

El president d'ERC argumenta que la negociació de l'Estatut que després va ser retallat pel Tribunal Constitucional ja va ser un exemple que la voluntat dels catalans no es respecta: "L'estat espanyol sempre diu 'no', i quan diu 'sí' és per incomplir-lo".

"Desgraciadament, l'actitud de l'Estat no canviarà en funció de qui sigui el president del govern i els ciutadans de Catalunya no necessiten el permís de ningú per decidir el seu futur", sentencia sobre la possibilitat que el líder de Podem, Pablo Iglesias, aconsegueixi la presidència.

El líder republicà interpreta que l'interès que ha suscitat Podem és una conseqüència lògica de la situació actual d'Espanya: "És normal que en un estat on la corrupció és tan generalitzada els ciutadans busquin elements d'esperança per fer neteja".

Assegura que ERC veu la irrupció de Podem amb respecte i fins i tot amb simpatia perquè comparteixen aspectes com el de la lluita contra la corrupció, però sentencia que els separen elements "molt rellevants", en especial l'aposta per la independència de Catalunya. "Podem vol canviar la realitat econòmica, social i institucional. Nosaltres també, i a més nosaltres volem canviar l'Estat sencer. És evident que nosaltres anem més enllà", defensa Junqueras.

El president d'ERC descarta que Podem se sumi a alguna de les candidatures sobiranistes que es presentin a les pròximes eleccions catalanes: "Nosaltres el que fem és una proposta per fer la independència de Catalunya. No em consta que Podem sigui un partit independentista".

El rei, "sense autoritat moral"

Sobre el recent discurs de Nadal del Felip VI, Junqueras explica que no el va seguir, però replica que en tot cas el procés sobiranista no genera cap fractura en la societat catalana: "On hi ha fractura és en les famílies que tenen necessitats molt severes a Catalunya i a l'Estat".

Tampoc veu coherent que el monarca al·ludís a la lluita contra la corrupció sense assumir compromisos amb el cas que afecta la monarquia, el judici a la infanta Cristina: "A l'Estat i a Catalunya hi ha molta gent que no té autoritat moral per donar lliçons a ningú sobre aquest tipus de qüestions".

Rajoy i la "catastròfica" política econòmica

Sobre la compareixença de Rajoy, Junqueras ha criticat que el president espanyol no ha ofert cap novetat i s'ha mostrat, com sempre, "molt allunyat de la realitat" i d'allò que els ciutadans demanen majoritàriament.

Ha discrepat també del diagnòstic positiu que Rajoy va fer sobre les perspectives econòmiques per al 2015: "Hi ha algun element per a l'esperança i molts per a la preocupació, entre els quals hi ha la catastròfica política econòmica del president Rajoy".

stats