Política 05/07/2017

Junqueras admet que no s'ha fixat un mínim de participació en el referèndum per no afavorir el boicot

El vicepresident del Govern nega que hi pugui haver un "buit legal" si l'Estat anul·la la llei de l'1-O perquè la consulta està emparada per la legalitat internacional

Ara
2 min
Oriol Junqueras, vicepresident i conseller d’Economia de la Generalitat.

BarcelonaEl vicepresident econòmic del Govern, Oriol Junqueras, ha defensat aquest dimecres que no s'hagi fixat un mínim de participació per considerar vàlid el resultat del referèndum. En una entrevista a TV3, Junqueras ha argumentat que, d'una banda, "no s'ha establert mai" un mínim de participació en altres referèndums, i ha posat com a exemple els de la Constitució espanyola o el de l'OTAN. D'altra banda, però, ha subratllat qu e l'objectiu també és evitar el "boicot" a l'1-O: "La comunitat internacional diu que no s'han de marcar uns mínims de participació, perquè això afavoreix el boicot".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Un dia després que el Govern presentés en dos actes els detalls de la llei del referèndum, Junqueras ha negat que hi pugui haver un "buit legal" si l'Estat anul·la la norma, tal com ha amenaçat la vicepresidenta de l'executiu espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría. En aquest sentit, el líder d'ERC ha afirmat que la consulta està emparada per la legalitat internacional –que reconeix el dret a l'autodeterminació– i que, per tant, es tirarà endavant sense que això suposi un acte de "desobediència". "La legalitat espanyola s'ha d'interpretar en funció del dret internacional, però es fa de forma maldestra", ha afegit.

Junqueras ha explicat que la llei del referèndum s'aprovarà a principis de setembre, tal com va avançar l'ARA. Quedarà pendent la tramitació de la llei de transitorietat jurídica que, en cap cas, s'aprovarà abans, segons fonts consultades per l'ARA. De fet, en una tertúlia a Catalunya Ràdio, la portaveu de JxSí, Marta Rovira, ha explicat que els detalls de la llei de transitorietat els presentaran públicament a finals de juliol.

stats