ACCIÓ EXTERIOR
Política 07/07/2015

Junqueras porta la campanya pel procés a Sud-amèrica

Visita la colònia catalana i algunes personalitats de l’Argentina i l'Uruguai

Joan Biosca
3 min

Buenos AiresLa comitiva d’Esquerra desplaçada fins a Buenos Aires des de Barcelona no podia amagar el cansament després del llarg vol de tretze hores amb escala a Amsterdam que els duia a la capital argentina. Les fresques temperatures de l’hivern austral eren, però, un bàlsam per a tots ells, provinents de l’onada de calor catalana. Buenos Aires i Montevideo, a l’Uruguai, són les dues escales d’una minigira llampec sud-americana dels republicans per acostar la situació política catalana als residents a l’exterior, així com a actors polítics i mediàtics dels territoris australs.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Acabat de baixar de l’avió i sense ni trepitjar l’habitació de l’hotel a Buenos Aires, Oriol Junqueras es va reunir dilluns al vespre (hora catalana) amb Nora de Cortiñas, històrica membre de l’associació Madres de Plaza de Mayo - Línea Fundadora i filla de català. Són tres les grans agrupacions de Madres i Abuelas de Plaza de Mayo que lluiten pels drets humans i perquè es jutgin els genocides. I De Cortiñas és la titular d’una d’aquestes agrupacions, tot i que durant la reunió tenia el cap més als jutjats que no a la reunió amb el republicà. Hi ha vistes orals contra repressors i ella volia ser present al judici.

Pobles que es posen dempeus

Tot i que per a la delegació catalana d’ERC era el vespre -l’hora que marcava el seu rellotge biològic-, la diferència horària entre Catalunya i l’Argentina de cinc hores indicava que eren les 13 h, l’hora de dinar. Cita obligada: un bon tall de carn argentina. Junqueras tria un bife de chorizo jugoso -un entrecot poc fet-. Se’l va menjar ràpid, ja que l’esperava ni més ni menys que el premi Nobel de la pau 1980 Adolfo Pérez Esquivel, que als seus 83 anys està en plena forma. I combatiu com sempre. Després de la trobada amb Junqueras i d’escoltar de la seva boca el procés sobiranista que viu Catalunya, Esquivel ho té clar: “És el dret a la sobirania i les identitats, i cal fer-los valdre”. “Quan els pobles es posen dempeus i ho demanen ho aconsegueixen”, deia en relació a la independència. Per a ell l’objectiu últim és “generar consciència crítica i fer conèixer a escala mundial les propostes i alternatives d’una Catalunya lliure”. Un país que avui en dia “no té llibertat d’opció”. Esquivel, defensor dels indígenes de l’Argentina menystinguts pel govern, no dubtava a fer paral·lelismes.

Junqueras deixava el despatx de Pérez Esquivel al barri de San Telmo de Buenos Aires satisfet. Reunir-se amb una personalitat de gran altura moral i ètica que ha lluitat per les llibertats dels pobles i la defensa dels drets humans és un dels objectius de fer deu mil quilòmetres. Però a Junqueras no se’l veia del tot feliç a Buenos Aires. Les tenses relacions amb CDC per la configuració o no d’una llista d’unitat van viatjar amb ell, a la maleta. El líder republicà va decidir escapar dels micròfons per evitar alterar les delicades negociacions a Barcelona.

Pròxima estació a Buenos Aires: conferència al Casal de Catalunya de Buenos Aires, seu d’exiliats durant la dictadura franquista. Un espai de gran valor simbòlic, més encara per a un republicà com Junqueras. Quan el líder d’ERC obre la porta del Casal, el primer que es troba són els retrats dels últims presidents de la Generalitat: Macià, Tarradellas i Pujol, en pintura, l’observen. Ell també se’ls mira. Artur Mas és al costat, però en format fotografia. A Pasqual Maragall no se’l veu, és en una altra sala. I, en fila, sota els retrats, formats, el saluden els directius del Casal. Aquí Junqueras juga a casa, com dirien els argentins amants del futbol. El públic vol escoltar-lo dissertant sobre el procés. Acabada la xerrada, els catalanoargentins li recorden que quan l’Argentina es va independitzar de la Corona Espanyola, al segle XIX, al primer govern autònom argentí -la Primera Junta- hi havia dos catalans: Larrea i Matheu. I a un historiador com Junqueras aquest passatge li va agradar. Ell els recorda que el Batalló de Minyons també era present en aquella gesta alliberadora.

De la Plata a Mujica

Ahir dimarts el cap de l’oposició repetia conferència, però aquest cop a La Plata, uns 70 quilòmetres al sud de Buenos Aires. Hi ha una colònia important de catalans actius que també el volien escoltar. La gran cita llatinoamericana de la gira, però, serà demà, quan l’expresident uruguaià José Pepe Mujica té previst reunir-se amb ell al Senat a Montevideo. Mujica acaba de deixar la presidència del petit país sud-americà. Exguerriller i ex cap d’estat, ara és senador. I la seva veu reflexiva i combativa s’escolta, i molt, encara. Caldrà veure què en pensa del procés qui liderava el Frente Ampliod’esquerres i que ja va ser fa unes setmanes a Catalunya.

stats