Política 17/12/2014

Junqueras pronostica un acord "molt aviat" per avançar les eleccions

El líder d'ERC sosté que facilitarà el tràmit d'uns comptes que veu "inviables del tot" perquè vol aplanar el camí a un acord "immediat" que permeti convocar eleccions. Segueix apostant per candidatures diferenciades que comparteixin marca electoral, si cal, renunciant a les sigles dels partits

Ara
3 min

BarcelonaEl líder d'ERC, Oriol Junqueras, ha alertat que els pressupostos del 2015 que avui iniciaran tràmit al Parlament "són inviables del tot" perquè fien 2.500 milions d'ingressos a la "bona voluntat" del govern espanyol, però ha defensat que renunciant a vetar-ne el tràmit, els republicans volen visualitzar "bona voluntat" per aplanar el camí cap a un acord "molt aviat" amb el president de la Generalitat que permeti celebrar eleccions que vol que siguin constituents el primer trimestre del 2015. Aposta per prorrogar els comptes perquè el Govern que surti dels eventuals comicis –que ERC proposa que sigui de concentració– puguin elaborar uns comptes encaminats a crear les estructures d'estat necessàries pel que els republicans en diuen "exercir" la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així ho ha defensat Junqueras en una entrevista a 'Els matins' de TV3, en què ha ha reiterat la seva aposta per tres llistes que permetin eixamplar al màxim i des de la pluralitat política el suport social al projecte independentista. Si cal, ha dit, renunciarà a les sigles del seu partit. En qualsevol cas, però, per Junqueras no hi ha altre escenari que no passi per l'acord ja no només entre ell i el president de la Generalitat, sinó amb el màxim d'actors polítics, econòmics i socials. "El que no podem ni hauríem de fer és allargar l'agonia de l'autonomia", ha alertat el líder republicà, que ha defensat que amb pròrroga pressupostària es pot recuperar igualment la segona paga dels funcionaris. "Amb pròrroga es pot pagar. El Govern no diu que no i sap que no podrà dir mai que no perquè estaria mentint", ha etzibat.

Optimista amb l'acord

El líder d'ERC s'ha mostrat convençut que "molt aviat" s'anunciarà un acord per avançar unes eleccions que han de dotar el Parlament d'un mandat democràtic clar. I ha alertat que si es condicionés el calendari electoral al tràmit pressupostari –els comptes es debatran en comissió la setmana del 19 de gener i aniran al ple per al debat definitiu la primera setmana de febrer– faria inviables els comicis abans de les municipals i el calendari electoral espanyol passaria per davant, cosa que els republicans alerten que pot dificultar encara més el procés polític català.

Ha defensat ja no només la fórmula del que els republicans anomenen unitat plural, sinó el seu full de ruta, que passa per eleccions constituents per començar des del primer moment a treballar en la nova Constitució catalana, que, diu, serviria per "endreçar" totes les reformes legals derivades del procés d'independència i integrar ja no només en aquest procés els independentistes convençuts, sinó també els no independentistes que creu que respectaran el veredicte de les urnes i s'implicaran en la construcció dels fonaments legals del nou país.

Sigui com sigui, ha recelat de la proposta de Mas de fer ara eleccions plebiscitàries per preparar la independència al llarg de 18 mesos i votar-la en un referèndum el 2016: "Si les eleccions són la consulta definitiva, el que no farem és anar-nos posant a prova indefinidament, perquè llavors mai serà definitiu".

Ha assegurat, però, que en aquest procés ERC serà "molt generosa" i "intentarà cosir el país en aquest projecte compartit", i ho farà des d'una posició central, defensa. "ERC és al mig del panorama, amb gent més a la dreta i més a l'esquerra, i ERC té la responsabilitat d'intentar cosir permanentment el país", ha subratllat. També ha defensat que les certeses de seguir formant part d'Espanya són pitjors que les incerteses que s'obren amb un procés d'independència que ha defensat que per si mateix no resol cap problema, però que dota els catalans de la millor eina per resoldre'ls: la sobirania.

stats