Política 17/06/2017

Junqueras garanteix que el referèndum complirà amb les mateixes condicions que unes eleccions al Parlament

El president d'ERC carrega contra "l'irresponsable" govern espanyol, que actua "sistemàticament en contra" dels interessos de la ciutadania

Aleix Moldes
3 min
Oriol Junqueras, durant el Consell Nacional d'ERC

BarcelonaPer tranquil·litzar els funcionaris, el president i el vicepresident de la Generalitat, Carles Puigdemont i Oriol Junqueras respectivament, s'han passat la setmana repetint que no es posarà a ningú en perill i que les tasques d'organització del referèndum les faran voluntaris. Ara, però, el Govern vol remarcar que això és un fet habitual en qualsevol procés electoral i que, per tant, no resta credibilitat a la votació de l'1 d'octubre. Aquest dissabte, Junqueras ha garantit des del consell nacional d'ERC que el referèndum tindrà totes les garanties: "El farem amb les mateixes condicions que sempre fem qualsevol convocatòria electoral" .

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això, segons Junqueras, significa que hi haurà "col·legis, meses, urnes, paperetes i recompte". El referèndum és, de fet, "l'única opció" per resoldre el conflicte amb l'Estat. El Govern s'ha compromès a fer vinculant el resultat de l'1-O i, per fer-ho, és conscient que cal que s'assembli al màxim a qualsevol altre procés electoral. En tot cas, en els nou minuts que ha durat el discurs del vicepresident, no ha entrat en detalls de la resta de garanties, com per exemple el cens o la llei de transitorietat.

El referèndum és, segons Junqueras, l'única manera de superar l''statu quo' en què l'Estat "actua sistemàticament contra els interessos dels ciutadans". El president d'ERC ha criticat amb contundència que el govern espanyol renunciï a convocar la Junta de Seguretat a Catalunya (ahir es va reunir la del País Basc) i que doni per perduts 60.000 milions d'euros del rescat bancari.

"Si les forces policials no disposen de totes les eines per vetllar per la seguretat, posa en risc tots els ciutadans, també els espanyols que pensin com pensin i votin el que votin", ha lamentat Junqueras, convençut que la Junta de Seguretat no es convoca per motius polítics. Del rescat bancari s'ha limitat a recordar-ne que els diners surten del fons de reserva de la Seguretat Social. "Prefereix buidar el fons de reserva i regalar-los a la banca", ha criticat.

En contraposició amb l'actitud del govern espanyol, Junqueras ha remarcat l'actitud "generosa" de la Generalitat amb la creació de la renda garantida de ciutadania, l'aprovació de la llei d'universalització de la sanitat i el tancament de la Model.

Cap a la conferència nacional

ERC va començar l'any passat un procés participatiu per nodrir-se d'opinions de la militància (i la ciutadania) per definir els ciments de la República que s'han marcat construir. Tot plegat havia d'acabar desembocant en una conferència nacional, per a la qual no s'havia fixat mai formalment una data, però que la direcció plantejava convocar-la abans de l'estiu del 2017. Amb el referèndum com a fita prioritària, el calendari s'ha mogut i els republicans han aprovat aquest dissabte el reglament i els ponents per a la conferència, que, sense data concreta, arribarà més enllà de l'1-O.

La intenció de l'executiva republicana és convocar-la –si el full de ruta del Govern no pateix canvis sobtats– entre el referèndum d'independència i, si guanya el 'sí', les eleccions constituents. Aquests comicis haurien d'arribar al cap de sis mesos, és a dir, abans de l'1 d'abril del 2018.

La comissió organitzadora estarà formada per sis membres de la direcció, Mònica Pitarch, Isaac Peraire, Jordi Roig, Sergi Sabrià, Lluís Salvadó i Joan Solà, i les ponències se les repartiran 24 persones més fins a configurar un document base que detallarà el model de república a què aspira Esquerra. El partit pretén que aquesta conferència nacional marqui les línies bàsiques que defensarà ERC durant el procés constituent.

stats