POLÍTICA
Política 16/05/2012

Junqueras: "És perfectament racional que els mercats desconfiïn de l'Estat espanyol"

El president d'ERC fa una dura crítica contra els governs espanyols per la forma "irracional" com històricament ha gestionat l'economia

M.colomer
2 min

Barcelona"Mai hi haurà eurobons perquè ningú confia en com l'Estat espanyol els gestionaria". Amb aquesta contundència, el president d'ERC, Oriol Junqueras, ha descarregat aquest dimecres artilleria pesada contra la incapacitat de gestió racional de l'economia per part del govern espanyol. Del govern del PP i dels que l'han precedit del PSOE. En aquest context, i quan el diferencial del bo espanyol respecte de l'alemany encara superava els 500 punts, Junqueras ha considerat "perfectament racional que els mercats desconfiïn de l'estat espanyol".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cas és que pel líder d'ERC, els problemes financers que té Espanya no són un fet aïllat, conjuntural, sinó que són, un cop més, el fruit d'una gestió "irracional i irresponsable". I ha responsabilitzat l'Estat del preu del deute. I no per no fer els deures, sinó per fer previsions de dèficit "exageradament baixes" amb les que "no hi creu ningú". O el que és el mateix, ha acusat Espanya d'estar maquillant els números de manera que ningú se'ls creu: "A Espanya no se la creu ningú". I ERC tampoc.

Certeses pitjors que les incerteses

En una conferència del Fòrum Europa, Tribuna Catalunya, davant un auditori d'empresaris, sindicats, representants de la societat civil, partits i govern, Junqueras ha defensat la necessitat també per urgència econòmica, que Catalunya explori camins al marge d'Espanya. Camins que ha reconegut que porten associats "incerteses", si bé "mai seran pitjors que la certesa del fracàs econòmic dins Espanya". Per tot plegat, ha fet una crida a construir grans consensos de país per prendre els camins que més garantia d'èxit tinguin per a Catalunya.

El líder d'ERC ha criticat la nova retallada de 1.500 milions imposada per Madrid que va anunciar ahir el Govern. "Els catalans no es mereixen que el Govern els demani més sacrificis", ha afirmat Junqueras, que ha tornat a posar l'accent en el llast del dèficit fiscal que arrossega Catalunya.

stats