Política 13/01/2017

Junqueras es reuneix amb la CUP l'endemà que el menystinguessin

Els anticapitalistes consideren que el vicepresident s'implica "per primera vegada" en la negociació pressupostària

Aleix Moldes
3 min
Oriol Junqueras, Josep Maria Jové i Pere Aragonès, instants abans de lliurar els pressupostos a la presidenta del Parlament

BarcelonaLa CUP vol negociar directament els pressupostos amb Carles Puigdemont, però aquest dijous ha constatat que, "per primera vegada", Oriol Junqueras s'hi ha començat a implicar. Fonts del grup anticapitalista han valorat d'aquesta manera la presència del vicepresident de la Generalitat a la reunió d'aquest divendres al matí a la seu de la conselleria d'Economia. Una reunió que arriba l'endemà que els 'cupaires' reclamessin un canvi al capdavant de les negociacions en entendre que Junqueras era un factor de bloqueig.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió d'aquest divendres no ha servit per desbloquejar les posicions. El Govern i la CUP continuen oberts a parlar dels pressupostos –es tornaran a trobar la setmana que ve–, però ni uns ni els altres es decideixen a fer una cessió rellevant en els seus respectius postulats. La CUP continua apuntant cap al capítol d'ensenyament i la fiscalitat com les qüestions que més els allunyen del projecte pressupostari.

Junqueras ha estat l'únic membre no habitual de la trobada en la qual també han participat, per part del Govern, el secretari general d'Economia i Hisenda, Josep Maria Jové; el secretari d'Economia, Pere Aragonès, i el secretari del Govern, Joan Vidal. Segons fonts de l'executiu, la presència de Junqueras ja estava prevista i no és conseqüència de les paraules de la CUP. Els anticapitalistes, en canvi, afirmen que fins aquest divendres preveien una reunió amb l'equip negociador habitual del Govern.

El portaveu del secretariat nacional, Quim Arrufat, explicava aquest dijous passat en una entrevista a 8TV que les diferències per aprovar els pressupostos eren bàsicament amb el vicepresident del Govern: "La diferència no és amb CDC, no va d’extrems. Les negociacions pressupostàries les fem amb Oriol Junqueras. És Oriol Junqueras qui no respon a les nostres peticions". Abans, durant la conferència al Museu d'Història de Barcelona, el diputat Benet Salellas –un dels negociadors de la CUP a la reunió d'aquest divendres– havia demanat la implicació de Puigdemont per desencallar una negociació que rebrà el 'sí' o el 'no' definitiu de la CUP a la reunió del consell polític del proper 28 de gener: "Volem que s’arremangui i treballi en els pressupostos, perquè fins ara no ha funcionat".

Fonts de Presidència subratllen que Puigdemont "sempre està arremangat", però remarquen que en la negociació pressupostària, Oriol Junqueras és l'interlocutor de la CUP. En la mateixa línia, la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha explicat des de Tarragona que la negociació està en mans del "màxim responsable" del Govern en temes econòmics, "el vicepresident Oriol Junqueras", i que Puigdemont ja ha demostrat que "no és un president que s'amagui".

La setmana que ve els comptes superaran la segona fase parlamentària, un cop JxSí i la CUP rebutgin totes les esmenes a la totalitat que l'oposició ha presentat contra cadascuna de les seccions pressupostàries. I serà durant la setmana que ve quan la CUP registrarà al Parlament –i comunicarà al Govern– les esmenes parcials que presenta a la llei d'acompanyament. No hi haurà sorpreses i els 'cupaires' defensaran un increment del tram autonòmic de l'IRPF per a les rendes superiors als 60.000 euros anuals, l'increment dels tipus de l'impost de Patrimoni i la pujada de l'impost de successions.

Economia està a l'espera de rebre la concreció d'aquestes esmenes. Fonts del departament estan convençudes que aquí rau el principal escull per a la CUP, més enllà dels 760 milions d'euros que han demanat reubicar en els pressupostos per primar la despesa social. En aquest punt no és nou que dins del Govern, ERC i el PDECat discrepin. Fonts dels republicans animen la CUP a negociar si vol amb Puigdemont i el Partit Demòcrata un increment impositiu a les classes altes en cas que realment interpretin que l'escull en aquest àmbit es diu Oriol Junqueras. De moment, el consens a l'executiu és no tocar patrimoni, IRPF ni successions, i aquesta continuarà sent la posició d'Economia en les negociacions. Els dirigents del PDECat ja han descartat públicament la possibilitat de qualsevol increment fiscal.

stats