Política 23/09/2017

Junqueras: "L'únic partit investigat per corrupció ens vol intervenir a aquells que som honrats"

ERC es posa dreta per ovacionar "l'Espanya democràtica": "Viva España!"

Aleix Moldes
3 min
Diverses persones introdueixen una papereta en una urna situada a la Plaça Penedès de Vilafranca

Vilafranca del PenedèsEl govern espanyol ha decidit prendre el control dels Mossos per desactivar l'1-O. La fiscalia ho ha comunicat a les forces de seguretat catalanes en una reunió a les 12.00. La decisió, però, no fa canviar la determinació del sobiranisme, que continua treballant perquè l'1-O es pugui votar arreu de Catalunya. El vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, així ho ha expressat en un míting a Vilafranca del Penedès, en el qual ha denunciat que "l'únic partit investigat per corrupció a Europa" és el que vol intervenir "la gent honrada". El conseller d'Exteriors, Raül Romeva, ha criticat, a més, la falta de valentia del govern del PP: "Apliquen l'article 155 de la Constitució per la porta del darrere, perquè no tenen el coratge de fer-ho de cara!"

Oriol Junqueras, durant el míting de Vilafranca del Penedès

El vicepresident del Govern també ha tingut paraules, en castellà, per als agents de la Guàrdia Civil que les últimes setmanes estan escorcollant empreses i detenint persones relacionades amb l'organització de l'1-O. "Nosaltres som gent honrada i honesta. No es pot dir el mateix dels que us han ordenat les detencions", ha assenyalat. Junqueras ha denunciat que "l'únic partit investigat per corrupció a Europa" vulgui intervenir aquells que són "honrats". Les detencions de dimecres han estat molt presents durant el míting. S'ha recordat el nom dels detinguts –ja en llibertat– i Junqueras ha agraït en nom seu "l'escalf" de la societat catalana: "Han sentit les vostres cassolades i els vostres càntics".

Els republicans han reunit més de 1.000 persones a la plaça Penedès l'endemà que quedessin en llibertat els sis alts càrrecs que encara estaven retinguts per la Guàrdia Civil per la seva col·laboració amb el referèndum. "No esteu sols", ha cridat la plaça. Tot i que al principi s'havia previst la presència al míting d'alguns dels detinguts, com el ja ex secretari general de la Vicepresidència, Josep Maria Jové, i el secretari d'Hisenda, Lluís Salvadó, finalment no hi han anat.

¡Viva España!

Queden vuit dies per a l'1-O i ERC ha enfocat decididament la campanya a defensar el dret de vot dels catalans, apel·lant al suport de "l'Espanya democràtica". Des de Vilafranca, el president dels republicans, Oriol Junqueras, ha demanat a les més de 600 persones que omplien la plaça Penedès que s'aixequessin per ovacionar Espanya al crit de "Viva España!". És un recurs que ERC està fent servir durant la campanya per diferenciar entre "aquells que volen evitar que els catalans votin" i els seus "còmplices" i els espanyols que defensen el dret a decidir dels catalans. "Muchas gracias!", ha dit a aquests últims el conseller d'Exteriors, Raül Romeva. "Desperta't i camina, Espanya de classes populars, contra aquesta oligarquia que beu del 78 i del franquisme!", ha insistit la secretària primera del Parlament, Anna Simó, encarregada de tancar el míting.

El conseller d'Exteriors, Raül Romeva, havia de ser el protagonista del míting, al qual també ha acabat acudint el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueras, que ahir es va excusar en el míting de Santa Coloma de Gramenet. Junqueras ha estat rebut amb crits de "Votarem!" per les més de 1.000 persones que s'han aplegat a la plaça Penedès de Vilafranca. Una urna ha presidit la plaça, i la gent hi ha anat dipositant diverses paperetes simbòlicament.

Romeva ha aprofitat el míting per remarcar que el món està pendent del que està passant a Catalunya, especialment per criticar l'estratègia repressiva de l'Estat. A Twitter, el conseller d'Exteriors ja es feia ressò de les opinions de la filòsofa Susan George i de la Nobel de la pau del 1997, Jody Williams (amb la campanya internacional per la prohibició de les mines antipersona), que s'han sumat al manifest a favor de l'1-O.

Aquest dissabte, Romeva ha enviat a les cancelleries europees un informe sobre "l'atac descarat" contra l'autogovern català que va suposar el macrooperatiu contra l'1-O de dimecres.

stats