Política 28/06/2017

Junts pel Sí i la CUP s'oposen a reformar la llei del Consell de Garanties Estatutàries

Tomben la proposta de Catalunya Sí Que es Pot que pretenia "protegir" les minories davant la reforma del reglament que volen tirar endavant els dos grups sobiranistes

Efe
2 min
El diputat de CSQP Joan Coscubiela al faristol

BarcelonaJunts pel Sí i la CUP han tombat aquesta tarda la proposta de Catalunya Sí Que es Pot (CSQP) per reformar el Consell de Garanties Estatutàries. Els comuns van presentar aquesta reforma de l'organisme com una manera de "protegir" les minories davant la modificació del reglament del Parlament que impulsen els dos grups sobiranistes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La proposició de llei que va presentar CSQP plantejava una reducció del nombre de diputats necessaris per sol·licitar dictàmens davant aquest òrgan consultiu. Actualment, poden demanar un informe al Consell de Garanties Estatutàries un mínim de dos grups parlamentaris o una desena part dels diputats, és a dir, catorze, mentre que la iniciativa de les confluències establia rebaixar aquest límit a dos grups parlamentaris o deu diputats.

La proposició de llei també ampliava el termini per sol·licitar dictamen, que passaria a ser sempre de tres dies des de la publicació d'una proposta en el Butlletí Oficial del Parlament (BOP), així com el termini perquè el Consell de Garanties Estatutàries emeti la seva resolució sobre les iniciatives legislatives tramitades per lectura única, que l'amplia a 30 dies davant dels 7 dies actuals. De fet, aquest últim punt està directament vinculat al procediment de lectura única que plantegen Junts pel Sí i la CUP en la reforma del reglament de la cambra catalana per aprovar de forma exprés les lleis de desconnexió.

Per defensar la iniciativa de CSQP, el seu portaveu, Joan Coscubiela, ha argumentat que el seu objectiu era "reaccionar" als canvis del reglament del Parlament impulsats per Junts pel Sí i la CUP per "reforçar" els drets de les minories parlamentàries. Amb aquesta reforma del reglament, ha advertit Coscubiela, "correm un risc de normalitzar la vulneració dels drets de les minories", ja que "es dificulta" l'accés dels grups de la cambra al Consell de Garanties Estatutàries.

El diputat de Junts pel Sí Jordi Orobitg ha retret a Coscubiela que aquesta iniciativa vinculi la modificació de la llei del Consell amb la reforma del reglament, i ha esgrimit que la proposta de CSQP suposa un "canvi de les regles del joc". A més, el diputat ha posat en dubte que aquesta iniciativa protegeixi més les minories de la cambra catalana, com ha defensat Coscubiela.

De la seva banda, el diputat de la CUP Benet Salellas ha qüestionat que calgui reforçar el paper del Consell de Garanties, ja que segons el seu parer està fent de "tap de la sobirania" de la cambra en aplicar un Estatut que "va ser retallat a les Corts" i, posteriorment, "elaborat pel Tribunal Constitucional" amb la seva sentència. "Defensar avui el Consell de Garanties és emmordassar la sobirania d'aquest país", ha recalcat Salellas.

stats