Política 28/07/2015

Junts pel Sí insta Rabell a fer pinya en el procés constituent

ERC descarta votar el candidat de Catalunya Sí que es Pot

Roger Tugas
2 min
El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va cridar ahir la llista Catalunya Sí que es Pot a treballar pel nou estat un cop celebrades les eleccions.

BarcelonaEl cap de llista de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, comença a assumir que ho té complicat per desbancar Artur Mas com a president de la Generalitat. L’expresident de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona va admetre ahir a la Cadena SER que és “impossible” configurar una majoria d’esquerres sense ERC i, en una curiosa maniobra, va instar els republicans a sumar-se al seu grup parlamentari i a investir-lo després del 27-S, malgrat que es presentin a les eleccions amb CDC i representants civils en la llista Junts pel Sí. El portaveu d’ERC, Sergi Sabrià, va enterrar la petició sense concessions, però va emplaçar la confluència d’esquerres a col·laborar després dels comicis en el procés constituent cap al nou estat. També la número dos de Junts pel Sí, Carme Forcadell, els va allargar la mà per fer front comú tant en l’eix nacional com en el social.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

D’aquesta manera, Sabrià va instar Catalunya Sí que es Pot a sumar-se “a les forces que representen el sí”. “Avui no hi és i, malgrat això, tenim molts punts en comú i ens agrada destacar-los i, per tant, també la possibilitat de treballar a partir del 28 de setembre en la construcció d’una nova república”, va insistir. Sabrià va subratllar que la independència és la fórmula per blindar els drets socials i impulsar la regeneració democràtica i va apuntar que tant Junts pel Sí com la confluència d’esquerres defensen obrir un procés constituent per avançar cap a una República Catalana. De fet, Rabell es va allunyar d’una eventual entesa amb el PSC, ja que ha “evacuat” del programa un “element fonamental” com el dret a decidir. Malgrat tot, aquest és un element insuficient per a ERC, que manté que cal que governi Junts pel Sí per fer efectiu el full de ruta pactat per exercir la independència.

Així mateix, Forcadell va coincidir que Catalunya Sí que es Pot no és el seu “enemic”, sinó un “adversari”. Des dels micròfons de Catalunya Ràdio va instar aquesta candidatura a fer “camí conjunt” després dels comicis, ja que, segons va assegurar, les dues llistes defensen “els mateixos objectius socials”, tot i que va lamentar que el programa de Rabell no indiqui com els assolirà i va avisar que no els veu possibles sense les eines d’un estat. L’expresidenta de l’ANC va fer altres picades d’ullet cap a aquest espai, clau per obtenir una majoria suficient, i va afirmar que “molta gent” de Procés Constituent -que ha optat per no presentar-se ni confluir amb ningú el 27-S- pot votar la candidatura i que la mobilització de la Diada no serà partidista, motiu pel qual està convençuda que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, hi assistirà, com es va comprometre a fer.

Junqueras no confirma si serà vicepresident

El president d’ERC, Oriol Junqueras, considera “molt irrellevant” saber si serà ell qui ocuparà la vicepresidència del Govern -un càrrec reservat als republicans en el seu pacte amb CDC-, en cas que Junts pel Sí guanyi el 27-S. En una entrevista a RNE, Junqueras va subratllar que el seu partit disposa de “gent molt qualificada” per ocupar aquest i altres càrrecs, fins i tot més preparada que ell mateix.

stats