HORITZÓ ELECTORAL
Política 29/08/2015

Junts pel Sí apel·la al futur del país: “Viurem millor si tenim les eines”

La coalició defensa que una majoria sòlida obrirà les portes d’Europa

Laia Vicens / Oriol March
4 min
Junts pel Sí apel·la al futur del país: “Viurem millor si tenim les eines”

BarcelonaFutur. Aquesta és l’única paraula que es va repetir en els discursos dels nou candidats que van dirigir-se als assistents en el primer gran acte de campanya de Junts pel Sí, la coalició sobiranista que formen CDC, ERC i les entitats sobiranistes. “Necessitem mecanismes per a un futur millor”, defensava el president dels republicans, Oriol Junqueras. “El futur és tot allò que podem decidir”, va afegir el cap de llista, Raül Romeva. “Cal que la bona gent que dubta opti per nosaltres per tenir un futur millor”, va resumir el president de la Generalitat, Artur Mas. Un fil conductor que també va servir per apel·lar a la moral de victòria quan falta menys d’un mes per a les eleccions i en un dia políticament mogut arran de l’escorcoll de la Guàrdia Civil a la seu de CDC i de la seva fundació.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Això no va impedir, però, que 40.000 persones -segons dades de l’organització- seguissin les intervencions dels principals candidats de Junts pel Sí a les eleccions. L’accent social va protagonitzar la majoria dels discursos -volgudament curts per imprimir ritme a un acte amb to festiu i que volia reivindicar la “diversitat” de la llista-, amb constants apel·lacions a la “dignitat”, la “justícia social” i les millores estructurals que es podrien obtenir amb la independència. “Viurem millor si tenim les eines”, va assenyalar Romeva, una mica aclaparat per la dimensió del míting. Era el primer acte de gran format de l’exeurodiputat d’ICV, centrat els últims dies en mítings territorials.

“No mirem d’on bufa el vent per saber on anem. Nosaltres som el vent”, va indicar el cap de llista amb gran part de la candidatura al darrere. Els estrategs de Junts pel Sí, que es reuneixen diàriament a l’avinguda de Madrid de Barcelona, busquen una imatge de llista “horitzontal”, que “col·labora” per construir un estat i per esquivar els vetos que l’Estat posarà al camí abans i després de les eleccions. “Europa mira i Espanya amenaça”, va constatar Romeva, que va considerar que la porta de les institucions europees s’obrirà en cas que Junts pel Sí obtingui una majoria sòlida. Una manera de tranquil·litzar la parròquia sobiranista, que aquesta setmana ha vist com una relliscada -ràpidament autoesmenada- que el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, admetés que Catalunya podia quedar transitòriament fora de la Unió Europea (UE) en cas d’independència. El bloc del no ho va aprofitar per ressaltar-ho.

Mas, optimista; Junqueras, èpic

L’escenari d’una victòria sòlida el 27-S va ser el triat per Mas per insuflar optimisme a les tropes sobiranistes aplegades a l’Arc de Triomf de Barcelona. “El 9-N van dir que no hi hauria urnes. Van dir que gent tan diversa no es posaria d’acord [per bastir una llista transversal]. Ara diuen que és impossible que guanyem i que tinguem majoria, i es tornaran a equivocar”, va exclamar el president, que va evitar fer qualsevol referència als escorcolls que havia rebut CDC al llarg del dia, que van ser molt comentats entre bastidors. Només una referència, potser implícita: “Què hem rebut a canvi d’estendre la mà? Cops de porta, silenci, menyspreu, amenaces i joc brut”, va constatar el líder de CDC, que no es va estar de recordar la querella que va rebre per haver promogut la jornada de participació del 9-N.

Junqueras va arrencar amb explicacions històriques -va assenyalar que Junts pel Sí ja té més voluntaris (més de 57.000) que el nombre d’habitants de Barcelona en la majoria de períodes del passat- i va anar evolucionant cap a termes més poètics. “Ens hem de conjurar pensant en tots aquells que en algun moment han estimat la llibertat i la justícia”, va considerar el president d’ERC, que veu “imprescindible” el suport dels voluntaris “fins a la victòria” que suposarà arribar “al país que mereixem”.

Els teloners dels tres principals representants polítics de la llista van ser els caps de cartell territorials. Josep Maria Forné -Lleida- va apel·lar a la necessitat que Catalunya “faci millor el món”, mentre que Germà Bel -Tarragona- va insistir en el “cansament” de voler canviar l’Estat. “El sí aposta per fer un país modern, il·lustrat, de ciutadans lliures, amb una economia que funcioni i amb cohesió social”, va reivindicar aquest exdirigent socialista, que en els seus actes territorials insisteix en el seu viratge personal. Molts aplaudiments se’ls va endur Lluís Llach, cap de llista per Girona, que va reivindicar el “futur lluminós” que li espera al país, segons ell, si opta per la independència.

Societat civil amb sorpresa

Carme Forcadell, número dos i expresidenta de l’ANC, i Eduardo Reyes, número sis i president de Súmate, van ser els encarregats d’encendre els ànims al principi de l’acte. Reyes, emocionat, va indicar que, com a català i espanyol, pot assegurar que “ningú aturarà” el projecte sobiranista. “Ho farem tots junts”, va reivindicar. Pep Guardiola, en un vídeo gravat des de Munic i emès per sorpresa, va destacar la possibilitat de construir “des de zero” un país que sigui més just.

Els discursos de Mas i Romeva, els més polítics, van servir per estrenar l’argumentari de la coalició: dret a decidir, cohesió social -“Catalunya no es trencarà”, va sentenciar el president- i missatge d’il·lusió davant d’un Estat que recentralitza i impedeix el vot. Tot plegat en un ambient que barrejava el míting clàssic amb la mobilització del sobiranisme civil nascuda el 2012.

stats