Política 20/02/2017

Junts pel Sí impulsarà una comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya al Parlament

La coalició independentista vol indagar en les informacions sobre les actuacions del ministeri de l'Interior per treure draps bruts a l'independentisme

Ara
3 min
El Parlament debat la moció de la CUP sobre la declaració de ruptura del 9-N

BarcelonaJunts pel Sí impulsarà una comissió d'investigació sobre l'operació Catalunya al Parlament. Tal com ha avançat RAC1 i ha confirmat l'ARA, la coalició independentista vol indagar així en les informacions sobre les actuacions del ministeri de l'Interior per treure draps bruts a dirigents sobiranistes per intentar frenar el procés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L'operació Catalunya per sobre la lleiFonts de Junts pel Sí expliquen que intentaran teixir aliances perquè s'aprovi en el ple del Parlament –també ho podrien fer a petició d'una tercera part dels diputats–. A la tarda, ho plantejaran a la CUP, ja que Catalunya Sí que es Pot ho vol deixar en mans del Congrés dels Diputats.

Des del cas Pujol fins a Xavier Trias, passant per l'informe de la UDEF sobre l'expresident Artur Mas que va sorgir en la campanya del 2012, els independentistes pretenen que els responsables polítics de l'operació donin explicacions al Parlament. Un dels episodis més manifestos dels plans d'Interior van ser les converses que va difondre el digital 'Público' entre l'exministre Jorge Fernández Díaz i l'excap d'Antifrau Daniel de Alfonso, en què es conjuraven per "afinar" proves contra dirigents independentistes.

Es proposaran, entre altres, les compareixences de la vicepresidenta espanyola, Soraya Saénz de Santamaría; el cap de gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas; la presidenta del PP, Alícia Sánchez-Camacho, que aquesta setmana 'Público' l'apuntava com una de les instigadores, i el delegat del govern espanyol, Enric Millo. També, però, els comissaris José Villarejo i Marcelino Martín Blas.

En tot cas, aquest no és el primer cop que des del Parlament s'intentarà que alts càrrecs de l'Estat donin explicacions al Parlament. Fins ara, sense èxit. En la comissió d'investigació sobre el cas Pujol, per exemple, es va demanar la compareixença del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, i Fernández Díaz, però no s'hi van presentar.

ERC i el PDECat qüestionen l'actitud de la Fiscalia

En roda de premsa, la coordinadora general del Partit Demòcrata (PDECat), Marta Pascal, ha defensat la idoneïtat d'impulsar aquesta comissió d'investigació, tot i que ja n'hi hagi una en marxa al Congrés sobre el mateix tema. "Les explicacions mai sobren", ha argumentat, i ha confiat que els representants del govern espanyol s'avinguin a comparèixer a la cambra catalana. Per la seva banda, el portaveu d'ERC, Sergi Sabrià, ha assumit que al Congrés dels Diputats serà complicat que PP i PSOE permetin un pla de treball "ambiciós" sobre l'operació Catalunya i, per això, confia més en el que es pugui fer al Parlament.

La dirigent del PDECat ha posat també al punt de mira l'actuació de la Fiscalia, i ha qüestionat la seva actitud davant les evidències de guerra bruta contra el sobiranisme. "Amb el tema del 9-N la Fiscalia va anar de pressa, em pregunto si en aquest tema la Fiscalia hi és per alguna banda", ha apuntat Pascal, que ha afegit que "si la Fiscalia mira cap a una altra banda, el millor lloc per dirimir aquestes qüestions és en comissió parlamentària".

El coordinador nacional d'ICV, David Cid, no ha aclarit si la seva formació donarà suport a la creació d'aquesta comissió d'investigació i ha recordat que al Congrés dels Diputats ja es va aprovar constituir-ne una pel mateix cas i amb el suport d'En Comú Podem. "És molt important que funcioni la del Congrés i que hi comparegui l'exministre Jorge Fernández Díaz", ha dit.

Fonts de Junts pel Sí responen a aquestes afirmacions asseverant que l'operació Catalunya afecta líders catalans i que no pot ser que el Parlament no indagui res. A més, les mateixes fonts adverteixen del "boicot" de PP, PSOE i Ciutadans i titllen d'"escàndol" el temps que han tardat a constituir la comissió a la cambra.

stats