Política 16/03/2016

Junts pel Sí preserva la seva unitat i el Parlament rebutja retirar els concerts a escoles segregades

Una vintena de diputats de la candidatura independentista –d'ERC i independents– presenten una proposta de resolució perquè no es renovin els concerts quan venci la vigència actual

Gerard Pruna
2 min
El ple de pobresa al Parlament

BarcelonaUnitat d'acció finalment a Junts pel Sí (JxSí) per rebutjar la proposició de llei de Catalunya Sí que es Pot (CSQP) per retirar els concerts educatius a les escoles que segreguen per raó de sexe a través d'una modificació de la llei d'educació de Catalunya (LEC). Els 62 diputats independentistes han votat finalment junts per tombar –gràcies també als vots del PP i l'abstenció de C's– la iniciativa presentada per CSQP.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La votació d'aquesta proposta havia posat en tensió Junts pel Sí, que ahir a la tarda encara no havia decidit quina seria la seva posició en el ple i admetia "discrepàncies ideològiques" en el grup sobre aquest tema. Finalment, l'encarregada de defensar la posició de JxSí, Anna Simó, ha defensat que els 62 diputats del seu grup estan d'acord que no cal modificar la LEC "aquesta legislatura" i votaran sempre en contra de qualsevol proposta que així ho plantegi.

Simó ha criticat, a més, que amb aquesta proposició de llei no es busqui posar fi als concerts a les escoles diferenciades sinó buscar una "votació diferenciada" dins de JxSí. La fórmula que ha trobat JxSí per evitar una nova divisió interna en el ple ha estat permetre que 24 dels seus diputats –tots d'ERC o independents– signin una proposta de resolució que es debatrà a la comissió d'Ensenyament on sí que es defensa que el Govern no renovi els concerts a escoles concertades ni en concedeixi cap de nou.

Dards de CSQP a ERC i Romeva

Unes diferències que la diputada de CSQP Jessica Albiach s'ha encarregat de destacar en la seva intervenció, on ha demanat obertament als membres d'ERC i independents que integren JxSí que "siguin coherents" i es desmarquin de CDC i votin en contra de l'esmena a la totalitat que ells mateixos han presentat i que demostra, ha dit Albiach, que "PP i CDC són la mateixa dreta. Igual de conservadors i elitistes quan es tracta de defensar els interessos dels privilegiats".

En el seu torn de rèplica, Albiach ha furgat en les "contradiccions" que la votació d'aquest dimecres suposa per a ERC i molts dels independents de Junts pel Sí, i ha recordat discursos de la mateixa Simó la legislatura passada defensant modificar la LEC perquè l'educació diferenciada no es pot finançar amb fons públics i una pregunta al Parlament Europeu del conseller d'Exteriors, Raül Romeva, quan era eurodiputat d'ICV contra la Lomce i el seu blindatge a les escoles que segreguen per sexe.

La diputada de CSQP ha considerat "intolerable" que la Generalitat mantingui els concerts a escoles que segreguen per sexe, i ha defensat que amb els 30 milions d'euros que la Generalitat destina a aquests centres es podrien obrir fins a 10 escoles noves.

També des de la CUP, la diputada Pilar Castillejo s'ha criticat que es voti en contra de la proposició de la llei perquè "el concert a les escoles que segreguen per raó de sexe és una aberració", mentre que des del PSC s'ha lamentat que JxSí ja hagi anunciat que votarà en contra de la proposició en el mateix sentit que presentaran els socialistes aviat.

stats