Política 05/01/2016

La cúpula de Junts pel Sí ratifica Mas com el seu candidat

"Fins que no soni el xiulet tenim l'obligació d'intentar-ho", ha apuntat Romeva al Parlament, després d'una reunió de JxSí que ha durat més de dues hores. La coalició sobiranista ha acceptat reunir-se amb la CUP, l'ANC, Òmnium i l'AMI abans que s'acabi el termini per a la investidura

Oriol March / Joan Serra Carné
2 min
Raül Romeva atén els mitjans de comunicació al Parlament / ACN

BarcelonaLa reunió de la cúpula de Junts pel Sí (JxSí) al Parlament que havia de servir per valorar el 'no' definitiu de la CUP a la investidura d'Artur Mas i el futur immediat del procés ha acabat amb un missatge clar: Mas és el candidat de la coalició sobiranista. Així ho ha confirmat als passadissos del Parlament Raül Romeva, cap de llista de la coalició sobiranista a les eleccions del 27-S, després de més de dues hores de debat de la direcció del grup parlamentari. Romeva també ha apuntat que JxSí ha acceptat celebrar una reunió amb la CUP, ANC, Òmnium i l'AMI abans que s'acabi el termini per a la investidura, tal com ha reclamat l'Assemblea. Tot i això, encara no hi ha una data tancada per a la trobada. "Fins que no soni el xiulet tenim l'obligació d'intentar-ho", ha afegit el cap de files de la coalició sobiranista, que tot i deixar clar que rebutgen fer cap canvi en l'oferta plantejada a la CUP –tal com insisteix l'esquerra independentista– creu que hi ha "marge" per arribar a una entesa. Romeva ha subratllat que el calendari segueix "viu" i que esgotaran els terminis fins al final per tractar de promoure l'acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La reunió ha estat presidida per Romeva, amb les absències de Mas –és a la cita setmanal del Govern– i d'Oriol Junqueras, president d'ERC, que ahir va demanar a Convergència i a l'esquerra alternativa que no s'aixequin de la taula de negociació fins que s'esgoti el termini legal, aquest cap de setmana, per tornar a convocar comicis.

A la trobada s'hi han acostat el president del grup parlamentari, Jordi Turull (CDC), i la seva portaveu, Marta Rovira (ERC). També hi han assistit la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i independents com Lluís Llach i Toni Comín. Lluís Corominas i Jordi Cuminal (CDC) també han assistit a la cita, a la qual també ha anat Antoni Castellà, dirigent de Demòcrates de Catalunya.

L'escenari més probable, segons fonts de CDC, és que el país s'encamini precisament cap a aquestes noves eleccions. El partit no està disposat a "sacrificar" Mas i considera que fer-ho seria tant com "fer evident que el comandament del procés el té la CUP". Les mateixes fonts indiquen que el president no té pensat fer cap pas enrere i apunten com a solució més viable que el president en funcions expliqui avui mateix el nou avançament electoral.

Veus d'ERC, segons explica aquest dimarts l'ARA, són partidàries que Mas faci un pas al costat. El xoc d'estratègies arribarà aquest matí a la reunió de la direcció de grup parlamentari, que si la legislatura s'acaba aquesta setmana pot ser una de les últimes d'una coalició que el president en funcions vol repetir encara que ho trobi "molt difícil".

stats