Política 20/11/2014

El ministre de Justícia assegura que no hi ha hagut pressions a la Fiscalia per querellar-se contra Mas

Rafael Catalá diu que la l'organisme ultima la querella i que seran els tribunals els que decidiran

Acn
2 min

MadridEl ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat aquest dijous que l'executiu espanyol no ha pressionat de cap manera el fiscal general de l'Estat, Eduardo Torres-Dulce, perquè presenti la querella contra el president de la Generalitat, Artur Mas; la vicepresidenta, Joana Ortega, i la consellera d'Educació, Irene Rigau, per l'organització del 9-N. Segons Catalá, ha quedat "acreditat" que no hi ha hagut "cap tipus d'influència per part del govern cap als fiscals" i tant Torres-Dulce com la Junta de Fiscals "han pres la decisió que ells, en l'exercici de les seves responsabilitats, els sembla més adequada". És la primera reacció del govern espanyol després que aquest dimecres el Fiscal General de l'Estat, Eduardo-Torres Dulce, va obtenir l'aval gairebé unànime de la Junta de Fiscals de Sala per interposar la querella contra els tres representants de la Generalitat pels delictes de malversació, desobediència, usurpació de funcions i prevaricació, en contra del criteri de la Fiscalia Superior de Catalunya, que no veu viable la querella.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons el ministre, el seu govern ha mantingut un "respecte escrupolosíssim" per les funcions i l'autonomia de la Fiscalia tal com posa de manifest, ha apuntat, la celebració de la Junta de Fiscals de Sala aquest dimecres, un esdeveniment que s'emmarca en el "funcionament normal" de la Fiscalia.

Catalá ha fet aquestes manifestacions en el marc d'un acte organitzat per l'Associació d'Empreses de Gran Consum. Segons ha afirmat, el que s'ha pogut veure aquests dies és el funcionament adequat del ministeri fiscal, que és una institució jeràrquica on els fiscals tenen la responsabilitat de dirigir l'acció dels fiscals, però també existeixen uns òrgans consultius i unes juntes de fiscals.

Segons ha assegurat, la Fiscalia ultima la querella. Ara per ara, ha dit, el que hi ha és "una identificació de fets i de responsabilitats de persones concretes que mereixen la qualificació de suposats delictes per part del fiscal, fet que porta que la Fiscalia, en l'exercici de les seves funcions, presenti una querella perquè els tribunals puguin decidir" sobre si el que ha passat és delicte.

Fa aquestes declaracions en referència a les acusacions del govern de la Generalitat i de les formacions que donen suport al dret a decidir sobre les pressions de l'executiu espanyol i del PP a la Fiscalia perquè actuï amb celeritat contra els responsables del 9-N. La setmana passada diversos dirigents del PP i també del govern espanyol van donar per feta la querella –alguns, en el cas del PP, amb els delictes concrets que contindria– contra Artur Mas.

stats