Política 19/10/2016

JxSí i la CUP aproven la modificació dels impostos que el Govern portava als pressupostos del 2016

El Parlament ha acceptat modificacions parcials en patrimoni i successions en una llei que se situa al marge de les negociacions pressupostàries actuals

Aleix Moldes
3 min
El vicepresident, Oriol Junqueras, al Parlament

BarcelonaEl Parlament ha aprovat aquest dimecres amb els vots a favor de JxSí i la CUP la modificació parcial d’alguns dels impostos que el Govern ja pretenia canviar en el tràmit fallit dels pressupostos del 2016. Són canvis menors en patrimoni, successions i donacions, i també en transmissions patrimonials i actes jurídics documentats. A més, s’afegeixen diversos articles en el redactat de l’impost que grava les emissions d’òxid de nitrogen produïdes per l’aviació comercial. L’acord no té relació amb la negociació actual dels pressupostos, en la qual els anticapitalistes reclamen, entre d’altres, una reforma àmplia tant de successions com de patrimoni per gravar més les grans fortunes, així com l’increment del tipus de l’IRPF a les rendes més altes.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

L’aprovació de la llei que ha modificat els quatre impostos s’ha fet per lectura única, és a dir, ha quedat aprovada el dia que s’ha debatut per primera vegada al ple del Parlament, sense que els grups hagin pogut presentar esmenes parcials. Una via que ha estat molt criticada pels grups de l'oposició, que han demanat al vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, que retirés el projecte per permetre un debat parlamentari a fons. Junqueras ha defensat que no valia la pena ajornar l'aprovació d'una llei "tècnica" com aquesta.

Només la representant de JxSí, Carmina Castellví, ha coincidit a considerar com a "tècnica" la reforma del Govern. No ho ha fet, en canvi, Eulàlia Reguant (CUP), que ha subratllat la importància "política" d'un debat tributari. La CUP ha estat l'únic grup a sumar-se a Junts pel Sí per tirar endavant la reforma dels tributs plantejada aquest dimecres, però, com la resta de l'oposició, ha exigit un debat més ampli sobre els impostos. "Donarem suport a la llei però exigim que aquest Parlament faci un debat a fons en política fiscal", ha subratllat. Aquesta és, de fet, l'obsessió dels anticapitalistes en les negociacions pressupostàries.

Els impostos que es modifiquen

Pel que fa al tribut a les emissions de l’aviació, que grava la contaminació vinculada als enlairaments i aterratges dels avions, els canvis van adreçats a corregir qüestions que la UE podria considerar ajuts d’estat. Per això s’hi ha inclòs el transport de mercaderies -fins ara exclòs-, s’ha suprimit el límit de 20.000 vols anuals com a base imposable i s’ha fixat un sol gravamen de 2,5 euros per quilo d’òxid de nitrogen emès. El Govern preveu ingressar 4,3 milions d’euros anuals (395.000 euros més dels previstos fins ara). L'únic aeroport afectat a Catalunya és el del Prat, que és l'únic que està en una zona d'especial protecció ambiental en el que operen avions comercials.

En l’impost sobre successions i donacions i en l’impost sobre el patrimoni s'introdueixen els mateixos beneficis fiscals per als patrimonis protegits de persones amb discapacitat constituïts en el dret civil català que els que fins ara tenien els d'àmbit estatal. També s’amplia a 2 anys el termini per pagar l’impost de successions i donacions en aquells casos en què l’herència és il·líquida i als subjectes passius els és difícil obtenir la quantitat per pagar l’impost. Els contribuents amb fets imposables fins al 31 de desembre del 2017 podran acollir-se a aquest ajornament.

Finalment, el Govern assegura que vol descongestionar els jutjats de família potenciant la via notarial. En concret, en l’àmbit de l’impost sobre transmissions patrimonials i actes jurídics documentats es preveu l’aprovació de la bonificació sobre les escriptures públiques de separació o divorci, o extinció de la parella de fet, quan s’oficialitza davant de notari.

Cessió de dades a l'Agència Tributària

Més enllà dels impostos, la llei també preveu la possibilitat que les diputacions i els consells comarcals cedeixin les dades tributàries dels contribuents -en mans dels ajuntaments- a l'Agència Tributària de Catalunya quan aquesta els ho sol·liciti "a l'efecte del compliment d'obligacions fiscals en l'àmbit de les seves competències". Una qüestió especialment criticada per l'oposició.

"Es tracta d’un requisit indispensable per convertir l’Agència Tributària en una estructura d’estat per quan arribi l’anhelat dia de la desconnexió", ha criticat el portaveu del PP, Enric Millo. "Es trepitgen els drets dels ciutadans. De C’s només pot esperar un vot en contra com una casa", ha assenyalat per la seva banda el portaveu econòmic de Ciutadans, Antonio Espinosa.

Per al portaveu de CSQP, Joan Coscubiela, és "incomprensible" que la cessió de dades no es plantegi dins de la llei del codi tributari -que es debatrà aquest pròxim dijous- i, en canvi, es col·loqui al costat de quatre reformes d'impostos. Per últim, la portaveu econòmica del PSC, Alícia Romero, ha mostrat les "sospites" del seu partit sobre les intencions reals del Govern i ha recordat que les dades tributàries són propietat dels ajuntaments i no pas de diputacions i consells comarcals, encara que els hi cedeixin puntualment.

stats