Política 16/10/2017

JxSí i la CUP ajornen el ple del Parlament en què s'hauria de votar la DUI

Els cupaires volien un ple monogràfic, però ERC i PDECat s'inclinaven pel debat de política general

Gerard Pruna / Núria Orriols / Aleix Moldes
4 min
Reunió de la Junta de Portaveus d'aquest dilluns

BarcelonaLa CUP reclama un ple monogràfic per proclamar la independència de Catalunya abans que l'Estat apliqui l'article 155 de la Constitució. JxSí, en boca de la seva portaveu parlamentària, Marta Rovira, accepta votar la independència al Parlament per refermar el compromís del Govern amb el mandat de l'1-O. Però les negociacions entre uns i altres per plasmar aquesta votació encara no han fructificat, segons ha sabut l'ARA, i aquesta setmana no hi haurà ple al Parlament per votar la declaració d'independència que, dimarts dia 10, van signar 71 diputats un cop acabada la compareixença del president del Govern, Carles Puigdemont.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aquest dimarts hi ha hagut diferents reunions al Parlament entre el grup de la majoria, representat pel president de JxSí, Lluís Corominas; el portaveu adjunt, Roger Torrent, i el diputat Albert Batet, i els cupaires Albert Botran, Carles Riera i Joan Garriga. Segons diverses fonts consultades, sobre la taula hi havia el ple monogràfic que havia demanat la CUP, una opció que no convencia JxSí, entre altres coses per la possible suspensió del ple per part del Tribunal Constitucional, com ja va passar la setmana passada. Els anticapitalistes entenien, però, que aquesta hipotètica suspensió es podia salvar simplement sense explicitar el motiu del ple (la votació sobre la DUI).

La contraoferta de JxSí era convocar el debat de política general. El reglament del Parlament el preveu a l'inici de l'actual període de sessions i, per tant, no hi havia perill de suspensió. A més, la proposta de resolució (fos quina fos) no s'hauria de presentar fins a l'últim moment, cosa que dificultaria que hi hagués un requeriment del TC a la mesa del Parlament. La CUP, però, no vol barrejar la DUI amb altres temes autonòmics, i no ho veia amb bons ulls.

CUP i JxSí es donen uns dies de marge per decidir el format del ple i per acordar quin és el text que sotmeten a votació. Aquest mateix dilluns el president del Govern, Carles Puigdemont, ha donat dos mesos al govern espanyol per obrir un procés de diàleg i algunes fonts de JxSí explicaven que aquest fet hauria de quedar plasmat en la proposta de resolució que s'acabés votant. La CUP, que accepta continuar apel·lant al diàleg, no està d'acord, però, amb el fet que es mantingui la suspensió de la DUI i, de fet, demana que s'aixequi abans que l'Estat apliqui formalment l'article 155.

Un s'han cop acabada la reunió de la junta de portaveus, tant JxSí com la CUP s'han mostrat oberts a seguir-ne parlant i a convocar previsiblement el ple per a la setmana que ve, un cop hagi quedat clar l'abast de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució. Tots dos grups coincideixen en què "l'autonomisme s'ha acabat" i volen centrar els propers debats en el diàleg, la mediació i la plasmació de la independència de Catalunya.

Oposició "indignada"

La junta de portaveus ha acabat sense més acord que el de convocar una nova reunió de l'organisme per a dilluns que ve. De moment, la trobada d'aquest dilluns ha deixat "indignada" l'oposició, que ha criticat que faci sis setmanes que no hi ha sessió de control al Govern. Diversos portaveus han explicat que, dins la reunió, s'ha demanat l'opinió dels lletrats sobre aquesta qüestió, i la resposta ha sigut que és obligatori que el Govern se sotmeti al control de la cambra.

En el context actual, els grups de l'oposició també assumeixen que no es pot debatre en profunditat sobre altres temes d'interès (com educació, sanitat, serveis socials, etc.) fins que no es resolgui la situació d'excepcionalitat creada, d'una banda, per l'1-O i, de l'altra, per l'aplicació de l'article 155 per part de l'Estat. Però exigeixen que no es mantingui "tancat" el Parlament.

La cap de l'oposició, Inés Arrimadas, ha tornat a demanar la dimissió de la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a qui ha qualificat de "delegada de la Generalitat al Parlament". "El Govern ni ve a sotmetre's al control de l'oposició, ni es presenta a les comissions, ni presenta el projecte de pressupostos", ha criticat. Per aquest fet, Cs presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional en sentir que s'estan vulnerant els drets dels diputats de l'oposició. No és la primera vegada que ho fan: Cs ja va presentar recurs d'empara per l'aprovació de les lleis de desconnexió el passat mes de setembre, per la reforma del reglament del Parlament i també per l'aprovació de la declaració de ruptura del 9 de novembre del 2015.

Des del PP també han criticat contundentment Forcadell. El portaveu del grup parlamentari, Alejandro Fernández, li ha demanat que faci ús de l'article 71.2 del reglament de la cambra i convoqui un ple a iniciativa pròpia "per dignitat".

Fonts de la presidència del Parlament han recordat que Carme Forcadell només pot convocar un ple si la Junta de Portaveus n'acorda abans l'ordre del dia i han subratllat que la presidenta del Parlament sempre ha convocat les juntes de portaveus preceptives per complir amb el calendari previst. En les últimes tres reunions de la Junta no s'ha arribat a un acord per convocar un nou ple. "De moment, l'únic que ha suspès un ple en aquest Parlament ha estat el TC. Una decisió escandalosa i sense precedents, que una majoria de la cambra ja ha portat al Tribunal Europeu de Drets Humans", assenyalen les fonts.

stats