Política 07/11/2015

JxSí i la CUP doten el text de ruptura de contingut social

Hi afegeixen un annex, picant l’ullet a CSQP

Marc Toro
2 min
JxSí i la CUP doten el text de ruptura de contingut social

BarcelonaDilluns, 9 de novembre, a les deu del matí. Són la data i l’hora fixades perquè se celebri el ple extraordinari de ruptura al Parlament, on es debatrà i -si no hi ha sorpreses- s’aprovarà la declaració d’inici del procés cap a l’estat català presentada per Junts pel Sí (JxSí) i la CUP. La sessió, convocada ahir per la mesa de la cambra i la junta de portaveus, tindrà lloc unes hores abans del primer debat d’investidura (17 h), i per les forces independentistes suposarà el tret de sortida del procés de desconnexió de l’Estat espanyol, que ja prepara l’artilleria per invalidar la declaració rupturista [vegeu els detalls a la notícia de l’esquerra].

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per evitar que la intervenció del Tribunal Constitucional (TC) alteri el full de ruta cap a l’estat propi, JxSí i la CUP van entrar ahir al registre del Parlament una esmena a la seva pròpia resolució que desenvolupa i reforça el punt vuitè del document: la necessitat que el Govern compleixi únicament els mandats de la cambra catalana. Aquest annex, a més, dota la declaració d’un contingut social que, si bé s’emmiralla en el pla de xoc social que la CUP fixa com a condició per arribar a un pacte amb JxSí, queda deslligat de l’acord d’investidura d’Artur Mas, tal com va deixar clar el cap de files dels cupaires, Antonio Baños.

L’ampliació de la declaració rupturista posa l’accent en la desobediència a la legislació i els tribunals espanyols. Així, fixa recuperar la llei contra la pobresa energètica que va suspendre el TC, insta a esquivar la llei orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce) i garanteix que no s’acatarà ni la reforma d’administracions locals ni la llei de seguretat ciutadana del PP. “El futur Govern vetllarà per la plena vigència i respecte dels drets fonamentals”, assenyala l’esmena.

Pel que fa a les polítiques d’habitatge, el text garanteix el “reallotjament adequat” de les persones en procés de ser desnonades, i en matèria de salut assegura l’accés universal a la sanitat pública i de qualitat. És per això que s’insta la Generalitat a ignorar les restriccions a la sanitat que el govern espanyol pugui imposar a les persones en situació irregular. Tampoc s’obeiran -estableix el document de JxSí i la CUP- les quotes de refugiats que fixi l’Estat, i es donarà “acollida i asil al màxim nombre de persones”. Finalment, per finançar el pla de xoc social, s’acorda que el Govern obri vies de negociació per reduir la càrrega del deute de la Generalitat en el conjunt de la despesa.

Text alternatiu de CSQP i el PP

Amb contingut social o sense, la declaració no té el suport de cap altre grup parlamentari. Catalunya Sí que es Pot va registrar ahir una esmena -que es debatrà al ple de dilluns- amb una declaració alternativa, basada en la reclamació d’un referèndum al Congrés, l’obertura d’un procés constituent i l’aplicació d’un pla de rescat. El reforçament social del text de JxSí i la CUP és, també, una picada d’ullet a la coalició d’esquerres. El PP també va esmenar el text amb un escrit que reclama el respecte a l’Estatut i a la Constitució.

stats