NEGOCIACIONS PRESSUPOSTÀRIES
Política 15/11/2016

JxSí i la CUP topen per la data de la cimera del referèndum

Els anticapitalistes creuen que ara ha arribat l’hora de focalitzar esforços en el referèndum d’independència previst per al setembre del 2017

Aleix Moldes
2 min
Albert Botran i Oriol Junqueras conversant al Parlament.

BarcelonaEl Govern té garantida la tramitació dels pressupostos al Parlament, un cop el consell polític de la CUP va acceptar dissabte passat que la proposta de l’executiu es discuteixi en seu parlamentària. Per tant els anticapitalistes creuen que ara ha arribat l’hora de focalitzar esforços en el referèndum d’independència previst per al setembre del 2017. La diputada cupaire Eulàlia Reguant va exigir ahir que la Generalitat faci la consulta encara que el Tribunal Constitucional (TC) acabi anul·lant els pressupostos, i va reclamar al Govern que convoqui “com més aviat millor” la cimera de partits i entitats per preparar el referèndum.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

“Si no hi ha pressupostos, no calen cimeres”, va advertir a posteriori el portaveu d’ERC, Sergi Sabrià. Els republicans, que lideren la conselleria d’Economia, tenen ben present que els comptes del 2017 hauran de superar, com a mínim, 17 votacions -2 al plenari i 15 en comissió- abans de ser aprovats definitivament. “Tots hem de ser generosos. Només podrem arribar fins al final si tenim pressupost”, va insistir a la CUP el portaveu d’Esquerra. Segons Sabrià, caldrà que els anticapitalistes “aprofundeixin” en el seu compromís amb els comptes si volen reforçar el full de ruta sobiranista.

Una opinió compartida pels seus socis a Junts pel Sí. La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, va demanar ahir que la CUP sigui “coresponsable” en la tramitació parlamentària del projecte de llei. En tot cas, tant el PDECat com ERC celebren que, a diferència del que va succeir al mes de maig, els anticapitalistes s’hagin compromès a facilitar el debat dels comptes al Parlament.

Fonts de JxSí consultades per l’ARA expliquen que la convocatòria de la cimera pel referèndum es podria anunciar durant els pròxims dies, però no se celebraria mai abans que els pressupostos iniciessin el tràmit parlamentari. El Govern aprovarà el projecte previsiblement el 29 de novembre i el debat de totalitat es farà a mitjans de desembre.

Més enllà de la CUP, JxSí sap que no podrà comptar amb cap altre grup per aprovar els que Economia assegura que són els pressupostos “més socials i progressius possibles”. C’s i el PP ja han anunciat que s’hi oposaran i, a més, recorreran els comptes al Consell de Garanties Estatutàries si inclouen una partida explícita pel referèndum. La líder del partit taronja a Catalunya, Inés Arrimadas, va admetre ahir que encara no ha examinat els comptes amb detall, però que els rebutjaran perquè estan fets “per acontentar la CUP”. Ciutadans defensa rebaixar impostos i reduir el sector públic i la proposta del Govern “va en sentit contrari”.

Els comuns també han deixat clar que no tenen cap intenció d’avalar les prioritats del Govern. La coordinadora nacional d’ICV, Marta Ribas, criticava ahir que ERC i la CUP no haguessin sigut capaços d’aconseguir uns pressupostos “més socials” i lamentava que les esquerres independentistes acceptessin els comptes “a canvi d’una proposta de 9-N bis”.

stats