Política 10/03/2016

JxSí aconsegueix aprovar el pla de xoc però vinculat als pressupostos

La CUP dóna suport a totes les mesures proposades pel grup del Govern però s'absté en les mesures fiscals

S. González / A. Solé
2 min
L'hemicicle del Parlament durant el ple sobre pobresa

BarcelonaEl Parlament ha aprovat totes les propostes de resolució presentades per Junts pel Sí en el ple d'emergència social, que eren una reproducció del pla de xoc acordat amb la CUP. Amb tot, el compliment del gran gruix de les propostes van vinculats a l'aprovació dels pressupostos del 2016 i així s'especifica en el redactat final aprovat, que ha acabat sent menys contundent a petició dels cupaires. El Govern ja va advertir aquest dimecres durant l'arrencada del ple que l'aprovació dels comptes seria clau per fer front a les mesures d'emergència social plantejades i va demanar el suport de tots els grups.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de negociar amb la CUP, Junts pel Sí ha inclòs la renegociació del deute com a forma de finançament del pla de xoc social. Amb tot, els cupaires s'han abstingut en dos punts. Un feia referència a reclamar a l'estat espanyol els deutes pendents -la CUP està ja en l'escenari de desconnexió amb Espanya- i l'altra a polítiques econòmiques i fiscals. Aquest punt, fa referència a incrementar la creació de noves figures de fiscalitat ambiental o combatre el frau fiscal. En tot cas, és un àmbit clau pels pressupostos que s'hauran d'aprovar els pròxims mesos, ja que la CUP, que en cap cas ha garantit la seva aprovació, demana que es busquin fórmules per augmentar els recursos, com ara la recuperació de l'impost de successions.

El pla de xoc de Junts pel Sí ha rebut també acord puntuals d'altres formacions. De fet, PSC, PP i Ciutadans han votat a favor de les propostes sobre pobresa infantil i necessitats alimentàries, d'ensenyament i cultura, de renda mínima i de dependència. Catalunya Sí que es Pot se n'ha desmarcat en bona part votant en contra o abstenint-se i només han donat suport a les que feia referència a reclamar els deutes a l'estat espanyol, a la d'energia i aigua i a la dels refugiats.

stats