CIMERA CONTRA EL RECURS AL TC
Política 03/05/2016

JxSí estudia plantar cara i tornar a votar la llei antidesnonaments

La coalició busca un front comú amb entitats i ajuntaments per consensuar la resposta

Roger Tugas
3 min
Joan Tardà i Gabriel Rufián, que van liderar la llista d’ERC al Congrés el 20-D i ara repetiran, van reclamar ahir que es ratifiqui la llei.

Barcelona“Aquí toquen als més febles”, reflexiona un dirigent de Junts pel Sí en relació a la impugnació del govern espanyol de la llei d’emergència habitacional i pobresa energètica anunciada divendres. Ja no es tracta, insisteix, de canviar el nom d’una conselleria, d’anul·lar una declaració política o d’aturar un impost, sinó d’impedir el fre dels desnonaments de famílies sense recursos. És per això que la coalició sobiranista està disposada a jugar fort per garantir que s’acompleixin els objectius d’aquesta norma, aprovada per unanimitat al juliol al Parlament i nascuda d’una iniciativa legislativa popular de la PAH. Segons ha pogut saber l’ARA, la direcció del grup va posar ahir sobre la taula la possibilitat de reivindicar la totalitat de la llei en alguna pregunta parlamentària demà mateix al ple i, a més, tornar a iniciar la tramitació de la norma per ratificar-ne el contingut de nou.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tanmateix, aquestes són només opcions en estudi i que dependran de la decisió col·legiada que es prengui aquesta tarda en una cimera entre el Govern, els partits, entitats socials i dotze grans ajuntaments. I és que els partits integrants de Junts pel Sí pretenen impulsar un front comú que posi de manifest la voluntat de seguir treballant des de les institucions contra els desnonaments, independentment de la més que previsible suspensió del Tribunal Constitucional (TC). La fórmula concreta que prengui aquesta resposta es modularà sobretot en funció de les demandes de totes les parts, per garantir la resposta de país i amb un suport social suficient.

Tanmateix, el cert és que la coalició ja duia en el seu programa la voluntat “d’exercir la sobirania real per tots els camins possibles”, sobretot en aquells àmbits socials que han sigut torpedinats pel TC, entre els quals se cita explícitament la pobresa energètica -àmbit que respecta el recurs del govern espanyol- i el dret a l’habitatge. Aquest compromís es va renovar en la declaració de ruptura pactada amb la CUP, que inclou la crida a complir només les normes del Parlament per “blindar els drets fonamentals que puguin resultar afectats per decisions de les institucions de l’Estat”. I de nou s’hi cita la lluita antidesnonaments. “No és qüestió de desobeir per desobeir”, explica un dirigent de Junts pel Sí, sinó d’escollir bé les pugnes i centrar els xocs amb Madrid en aquells àmbits “que afectin la qualitat de vida de les persones”.

ERC “exigeix” la ratificació

Sigui com sigui, la cúpula de Junts pel Sí només va començar a abordar ahir la resposta, també en una reunió amb la CUP, a l’expectativa del que transmetin les entitats promotores de la llei impugnada. El Govern debatrà també avui aquesta qüestió, però sense prendre cap mesura, esperant consensuar-la. Tot i això, qui ja ho té clar és ERC, que va “exigir” que el Parlament torni a ratificar la norma com un “exercici d’autoestima i dignitat”, en paraules del portaveu republicà al Congrés, Joan Tardà. “Tantes vegades com sigui necessari ratificarem tota la legislació que ens tombin però que considerem que [...] vetlla per evitar que hi hagi gent que quedi desemparada”, va defensar el líder del partit i vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, en una entrevista diumenge a l’ARA. Una via que avui defensarà ERC a la cimera.

Així, Tardà va ser clar quan va reclamar que “el Parlament ratifiqui solemnement la llei”. La via de les dreceres s’esgota, per als republicans, i el xoc amb l’Estat és cada cop més indefugible per fer creïble el procés i vincular-lo a la millora de la vida dels catalans. Malgrat tot, el diputat d’ERC també va posar deures al Govern, a qui va exigir que segueixi desenvolupant els reglaments de la llei impugnada i que continuï aplicant el redactat complet. “Serà un pronunciament d’un abast polític innegable, una evidència que el Parlament s’obeeix a si mateix”, va insistir. Tot i això, va deixar oberta la fórmula -resolució, moció o aprovació de la llei, de nou- en funció del resultat de la cimera.

Moció al pròxim ple

Tanmateix, el primer gest ja té data al calendari. Segons ha sabut l’ARA, Junts pel Sí interpel·larà el Govern sobre la judicialització de la política en el ple que comença demà i, tot i que ho farà en un marc més general -hi ha una trentena de lleis suspeses o revocades-, en la moció del següent ple ja es reivindicarà també la d’emergència habitacional.

stats