Política 24/05/2016

JxSí activarà el procés per anul·lar els judicis sumaríssims fets pel franquisme a Catalunya

Presentarà una proposició de llei perquè no siguin vàlids consells de guerra com el de l'expresident Lluís Companys

Sara González
1 min
Juan Paredes Manot, Txiqui, l’últim afusellat pel franquisme / MARC PALMÉS / MUSEU D’HISTÒRIA / JORDI PIZARRO

BarcelonaJunts pel Sí ha anunciat que la setmana que ve presentarà una proposició de llei per anul·lar els judicis sumaríssims imposats pel franquisme a Catalunya des del 1938 fins al 1975. Per exemple, el de l'expresident de la Generalitat Lluís Companys. Així ho ha fet públic el portaveu parlamentari de Junts pel Sí, Roger Torrent.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent ha especificat que aquesta proposició de llei es vehicularà a través de la Comissió de la Dignitat, entitat que va plantejar la proposició de llei i que treballa per aconseguir el retorn als seus legítims propietaris de la documentació confiscada per la dictadura franquista, i que té per objectiu "restituir l'honor" de les persones que van ser afectades i fer des del Parlament un "gest de dignitat" cap a les seves famílies.

Entre el 1939 i el 1980 es van obrir 81.966 processos que van afectar més de 78.000 persones –algunes tenien més d’un procés obert–, de les quals 3.358 van ser executades. 70.470 eren homes i 7.718, dones. Els pitjors anys de la repressió van ser els primers de la dictadura: el 90% dels sumaríssims es van fer entre el 1939 i el 1945. Més del 75% dels procediments (61.914) ho van ser per rebel·lió, adhesió, auxili o incitació a la rebel·lió militar.

stats