Política 13/09/2017

L'AMI i l'ACM asseguren que tots els alcaldes aniran a declarar: "No tenim res a amagar"

Les entitats municipalistes subratllen el compromís amb el Govern i el referèndum de l'1-O

Aleix Moldes
2 min
Neus Lloveras (AMI) i Miquel Buch (ACM) en roda de premsa

BarcelonaEls alcaldes declararan davant la fiscalia quan siguin citats. Així ho han afirmat els presidents de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, i de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), Neus Lloveras, aquest dimecres després de la reunió extraordinària entre les cúpules de les dues entitats. "Quan haguem d'anar a declarar, declararem", ha subratllat Lloveras, malgrat que els alcaldes de la CUP ja han expressat públicament la seva negativa a acceptar la citació de la fiscalia. "No tenim res a amagar", ha afegit. "Declarar, declararem, però hi anirem emmanillats", expliquen alguns alcaldes cupaires a l'ARA.

Lloveras ha reconegut que hi ha diverses opinions dins l'AMI i l'ACM i que hi haurà alcaldes que es negaran a declarar en un primer moment, però que ho acabaran fent. Si s'hi neguen, la fiscalia ordenarà als Mossos la detenció dels alcaldes perquè els portin davant del fiscal encarregat de prendre'ls declaració. En tot cas, tant Buch com Lloveras han insistit que els més de 700 alcaldes que seran citats a declarar (encara no ho han sigut) seguiran col·laborant amb el Govern per fer possible el referèndum de l'1 d'octubre.

"Quan una persona té un problema amb la justícia, el problema és d'aquella persona. Quan són 700 alcaldes, el problema és de la justícia", ha afegit Buch. L'ACM i l'AMI posen a disposició dels alcaldes l'assessorament legal que necessitin. Tots els alcaldes catalans estan convocats dissabte a la plaça de Sant Jaume per protestar contra la "persecució judicial".

Les policies locals no perseguiran urnes

Com a alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch és el màxim responsable de la policia local. Com ell, tots els alcaldes catalans tenen la mateixa responsabilitat i Buch ha garantit aquest dimecres que no acataran l'ordre judicial que insta les policies locals a perseguir les urnes, les paperetes i els sobres del referèndum. "La policia local no és policia judicial. No farem servir eines democràtiques del nostre poble per perseguir les urnes", ha sentenciat.

stats