SOCIETAT CIVIL
Política 28/02/2015

L’ANC vol fer dels ajuntaments la salvaguarda del procés d’independència

L’organització accentuarà el seu discurs social per eixamplar la majoria sobiranista de cara al 27-S

M. Colomer / N. Orriols
3 min
NOVA EMBRANZIDA L’ANC engega la campanya per encarar l’etapa “definitiva”  a Cornellà de Llobregat.

Cornellà de LlobregatFalten set mesos justos per a les eleccions referendàries del 27-S. Després d’una aturada de l’activitat d’agitació social des del 9-N, l’Assemblea Nacional Catalana marcava ahir un punt i a part i posava la directa cap al 27-S, amb parada obligatòria a les eleccions municipals del 24 de maig. Unes eleccions que, més enllà del seu àmbit estrictament local, l’ANC vol convertir en “el millor preàmbul” del 27-S. Perquè l’entitat vol fer de les institucions locals la força de xoc i salvaguarda del procés d’independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per això va advertir ahir per boca del seu coordinador d’incidència política, Pere Pugès, que impulsarà una assemblea d’electes per “substituir la governació de Catalunya” en cas que l’Estat intervingués l’autogovern. L’aval a aquesta assemblea serà una de les condicions que posarà l’organització a les candidatures a les municipals per donar-los suport explícit, a més del compromís amb el caràcter plebiscitari del 27-S i amb la independència, amb l’adhesió o continuïtat a l’Associació de Municipis per la Independència i el compromís també amb el Govern en el camí cap a la plena sobirania siguin quines siguin les “traves” que hi posi l’Estat.

L’ANC ho enumerava en un acte d’afirmació ahir a la Fira de Cornellà de Llobregat davant un auditori de gairebé 2.000 persones entregades com en els millors moments d’agitació dels últims dos anys. Les últimes han sigut setmanes d’inactivitat pública de l’Assemblea -malgrat que la hiperactivitat ha seguit a la cuina de l’organització independentista, que afronta el relleu de la cúpula- influïdes també pels desacords de les principals forces polítiques sobiranistes. Desacords amb rèpliques internes en el si de l’ANC, que ara s’ha conjurat per revertir el desànim generat entre les bases del sobiranisme. Objectiu: recuperar el tremp social i convèncer els indecisos. Com? En bona part, dotant de contingut social la independència. Amb l’ajuda inestimable dels aparells de l’Estat, que, aquests sí, com ahir recordava Forcadell “no fallen mai” als independentistes a cop de sentències del TC i discursos de Mariano Rajoy al Congrés.

En plena forma

Èpica i moral de victòria en el retorn de la presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, que advertia que, malgrat tot, l’organització independentista no acusa el cansament i està a punt per encarar el camí cap a la votació “definitiva”: “Ni estem cansats ni ens cansarem fins a aconseguir la independència”. D’això tractava també l’acte d’ahir a Cornellà, de deixar clar que l’ANC hi és i es farà notar. Ahir va esbossar les línies mestres de l’acció de cara al 27-S per no deixar perdre cap potencial vot per a les forces independentistes. La viabilitat de les pensions, el compromís amb la unitat civil del poble de Catalunya, el rebuig als desnonaments i a la pobresa energètica hi figuren en un pla destacat.

També per contrarestar l’efecte Podem, Forcadell defensava ahir que la plena sobirania és “l’única possibilitat de canvi”: “Som els únics capaços de canviar el país, els que hi vivim, vinguem d’on vinguem, parlem com parlem i ens sentim com ens sentim”.

En un intent de recuperar el lideratge social del procés, Forcadell va exigir “sentit d’estat i de país” a les forces sobiranistes, i els va avisar que ja no toleraran “més pèrdues de temps”, però tampoc “més picabaralles, entrebancs i desacords”. “Volem unitat en l’acció política i fermesa per construir les estructures d’estat”, va afegir. Torna l’ANC.

stats