11 DE SETEMBRE
Microsites Diada 2016 28/08/2016

L’ANC crida a la mobilització per accelerar la fi del procés

N.o.
2 min
L’ANC va reunir-se ahir al monestir de Pedralbes.

BarcelonaQuatre anys consecutius de mobilitzacions massives a l’Onze de Setembre suposen grans èxits per a l’ANC però també un repte. Enguany han d’aconseguir quadrar la tropa i omplir els carrers de fins a cinc poblacions -Barcelona, Berga, Salt, Tarragona i Lleida- per reclamar la culminació del procés d’independència. Amb la meitat d’inscrits que l’any passat en aquestes dates, l’ANC i Òmnium van fer una crida ahir a “tots els demòcrates” a apuntar-se a la mobilització descentralitzada de la Diada.

Amb la trobada d’onze entitats al monestir de Pedralbes, a Barcelona, el sobiranisme civil va simbolitzar el tret de sortida d’una campanya per engreixar el volum d’inscrits als trams repartits per les cinc ciutats escollides, ja que a quinze dies de l’11-S hi ha poc més de 100.000 inscrits. Des de l’ANC admeten que han anat “tard” a l’hora de definir i llançar la campanya de mobilització però es mostren optimistes perquè creuen que finalment la gent tornarà a sortir al carrer. També posen sobre la taula una altra dada: es van obrir les inscripcions pocs dies abans de l’agost, un mes en què cada any -remarquen els consultats- s’estanca el nombre d’inscrits.

Des de l’organització posen èmfasi en la necessitat que els participants s’hi apuntin per poder tenir una “previsió” a l’hora de distribuir la gent en les diferents ciutats. “Pot ser que fem una crida a omplir algun tram”, assenyalava ahir un membre de l’entitat, tot i que primer se centraran a fer una demanda genèrica d’inscripció.

“Fer-ho ràpid i bé”

Després de la reunió ordinària dels 77 membres del secretariat de l’ANC, el seu president, Jordi Sànchez, i el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, van situar la mobilització de la Diada com a l’última empenta als representants polítics per aplicar el mandat del 27-S. Sànchez va reclamar que la Diada serveixi com a mostra de suport a les institucions catalanes i com “un alè perquè culmini” el procés d’independència. És per això que les entitats van cridar a la mobilització perquè el procés acabi “ràpid i bé”.

Els promotors de la Diada d’enguany tenen clar que aquesta ha de ser l’última mobilització per assolir l’estat propi, tenint en compte que ara ja hi ha una majoria independentista a les institucions catalanes. Una de les principals reivindicacions serà el referèndum unilateral d’independència (RUI) -així ho va reiterar ahir Jordi Sànchez- com a instrument que planteja el sobiranisme civil per plebiscitar l’estat propi. El president de l’ANC va voler matisar, però, la terminologia que fins ara s’ha utilitzat per parlar de la nova consulta. “Hem de parlar de referèndum vinculant d’independència i no de RUI”, va dir, ja que d’aquesta manera l’espai dels comuns s’hi podria sentir còmode. Sigui com sigui, les entitats aprofitaran els dies previs a la Diada per intensificar els contactes amb el conjunt del sobiranisme i també es trobaran amb el president, Carles Puigdemont, que medita si assistir a la mobilització.

stats