HORITZÓ ELECTORAL
Política 14/08/2015

L’ANC no demanarà explícitament el vot per cap llista per evitar el càstig judicial

L’entitat sobiranista serà cautelosa per esquivar impugnacions que intoxiquin la campanya del 27-S

Núria Orriols
3 min
ESCALFANT MOTORS  L’ANC va desplegar ahir una pancarta de més de 30 metres de llargada a Ripoll que farà una gira per tot Catalunya. L’objectiu de l’entitat sobiranista és reivindicar el caràcter plebiscitari de les eleccions del 27 de setembre.

BarcelonaL’ANC anirà amb peus de plom en les setmanes prèvies al 27-S i no demanarà el vot explícitament per cap candidatura: actuarà amb cautela per no ser blanc fàcil d’impugnacions i contenciosos davant la Junta Electoral. Tot i haver-se implicat en el naixement de Junts pel Sí -Artur Mas va esperonar les entitats sobiranistes a impulsar una llista unitària-, l’ANC optarà per no barrejar-se en la campanya electoral de les candidatures de Raül Romeva i la CUP. Una actitud matisadament diferent de la que l’entitat va mantenir en els últims comicis: abans de les municipals va suggerir el vot per les candidatures sobiranistes i, fins i tot, va apadrinar un acte unitari en plena campanya. I en els comicis del 25 de novembre del 2012 l’ANC va donar suport explícit als partits que van subscriure les seves peticions: consulta i creació d’un estat propi. Ara la transcendència de la cita recomana repensar l’estratègia, assenyalen a l’ARA fonts de l’entitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La directriu és complir al peu de la lletra la llei electoral i evitar qualsevol contenciós que pugui desestabilitzar el curs normal de la campanya. I la normativa és explícita: “Cap persona jurídica” diferent dels partits, federacions i coalicions que es presentin pot fer campanya un cop firmat el decret de convocatòria. “Serem molt escrupolosos”, afirma un alt dirigent consultat. “No volem temptar el diable”, afegeix gràficament. Segons la llei, qualsevol particular que incorri en una infracció electoral serà sancionat amb una multa d’entre 100 i 1.000 euros. A més, una polèmica d’aquest tipus, en vigílies del 27-S, desviaria l’atenció cap al paper de l’ANC i podria tapar el debat sobre la independència.

Sota l’escrutini de la Junta

Des de l’ANC -que comparteix espai amb Òmnium Cultural a la plataforma Ara és l’hora - assumeixen que el sobiranisme civil estarà sota l’escrutini de la Junta Electoral. Per això, seran tan pulcres com puguin pel que fa al finançament dels seus actes. Volen evitar que se’ls pugui acusar d’injectar diners a les candidatures sobiranistes o sufragar alguns dels seus actes. “No deixarem que ens acusin de finançar campanyes de les candidatures”, apunten des d’Ara és l’hora. La llei electoral defineix quines poden ser les despeses de les candidatures durant la campanya. Les funcions de vigilància les exerciran la Junta Electoral i el Tribunal de Comptes.

De fet, el departament de Governació ja ha concretat les aportacions públiques de què podran disposar les llistes -es calculen en funció dels resultats dels últims comicis- i el límit total de despesa electoral: “El que resulti de multiplicar per 0,40 euros el nombre d’habitants de població de dret de les circumscripcions electorals on es presenten les candidatures”, estableix el decret del Govern. Per a la campanya del 9-N, Ara és l’hora va ser capaç de recaptar, per si sola, 3,5 milions d’euros. Per al 27-S, la plataforma no està sotmesa a les limitacions dels partits, precisament perquè no pot fer campanya electoral. Involucrar-se en l’organització d’actes conjunts amb Junts pel Sí i la CUP, raonen fonts de l’ANC, podria portar a equívocs sobre qui paga què. D’acord amb la llei de finançament de partits, qualsevol candidatura que superi el límit de despesa establert per la llei electoral, una infracció considerada “molt greu”, pot ser multar amb una quantitat fins a cinc vegades superior al valor excedit.

El primer repte: la Meridiana

Per “no caure en cap error”, Ara és l’hora desplegarà una campanya paral·lela a la de les formacions polítiques. Se centrarà a convèncer els indecisos i mobilitzar els independentistes. L’objectiu és potenciaran la participació i “reforçar” el caràcter plebiscitari de les eleccions. El seu primer gran repte, però, és omplir l’avinguda Meridiana per la Diada, una demostració de força en territori “neutral”. Com a mostra de la seva “transversalitat”, l’ANC intentarà evitar que la mobilització tingui connotacions partidistes, perquè no només s’hi sentin cridats els afins a Junts pel Sí i la CUP.

Si fa mesos, quan l’independentisme semblava abocat a presentar-se el 27-S amb tres llistes diferents, s’especulava amb un acte unitari de CDC, ERC i la CUP per posar en relleu la seva unitat en el full de ruta, de cara al 27-S “no està prevista” una escenificació d’aquest tipus, assenyalen fonts d’ Ara és l’hora. Tant Junts pel Sí com la CUP tenen motius per estalviar-se-la. La candidatura de Romeva vol captar el vot útil de l’independentisme i no li interessa aparèixer en pla d’igualtat amb els cupaires, mentre que la CUP, per esgarrapar més vot d’esquerres i plantar cara a Catalunya Sí que es Pot, defugirà les fotografies al costat de CDC.

stats