Política 05/08/2017

L'Ajuntament de Badalona demana al Govern que aporti "garanties i informació" per poder col·laborar amb l'1-O

L'alcaldessa de la ciutat, Dolors Sabater, creu que encara hi ha dubtes que s'han de resoldre com ara el cens i els col·legis electorals

Ara
3 min
La cap de llista de Guanyem Badalona i futura alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, avui en una roda de premsa davant de l'Ajuntament / ACN

BarcelonaL'alcaldessa de Badalona, Dolors Sabater, ha dit aquest dissabte que vol que el seu ajuntament col·labori amb el referèndum de l'1 d'octubre, però ha demanat a la Generalitat que aporti "garanties i informació" a tots els consistoris catalans. "El que exigim, el que demanem, és que aquest referèndum ha de tenir garanties, ha de ser efectiu i ha de ser vinculant. Les garanties les ha de donar la Generalitat", ha explicat l'alcaldessa en una entrevista a Europa Press.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Dolors Sabater explica que el seu ajuntament té la "voluntat de col·laborar" perquè considera que les administracions s'hi han d'implicar. Defensa, a més, que un referèndum és la millor eina per desencallar la situació actual entre Catalunya i la resta de l'Estat. De totes maneres, avisa que encara hi ha incògnites sobre aquesta votació com, per exemple, el fet que la llei que ha d'emparar el referèndum encara no s'hagi aprovat. "Encara no sabem exactament què se'ns demana i de quina manera", ha expressat.

Sabater també assenyala altres dubtes que encara queden per resoldre com, per exemple, l'obertura dels col·legis electorals o el cens que s'utilitzarà per a la votació. Un dels punts que no li genera cap dubte, però, és el paper dels treballadors públics: "Tenim molt clar que cap funcionari ha de patir. Com a Ajuntament no posarem en risc a cap funcionari i, en tot cas, serem els polítics els que prendrem les responsabilitats".

Les paraules de l'alcaldessa arriben un mes després que el ple del consistori aprovés una moció del PSC que condicionava la col·laboració de l'Ajuntament badaloní amb el referèndum de l'1-O a l'informe que elaborés el secretari municipal. La proposta es va aprovar amb els vots del PSC i el PP, però ERC i Guanyem Badalona (partits que formen part del govern municipal) s'hi van oposar, mentre que ICV-EUiA i Cs es van abstenir. CiU, d'altra banda, va votar per separat, mentre que el representant del PDECat va rebutjar la proposta, l'antic representant d'Unió es va abstenir.

Sabater confia poder acostar els comuns

Tot i que a Badalona el govern aglutina la CUP, ERC, Podem, ICV i independents, l'alcaldessa lamenta que hi hagi discrepàncies entre els partits independentistes com la CUP i ERC i el món dels comuns en clau catalana. En aquest sentit, Sabater confia que s'acostaran posicions i considera que és "terriblement injust voler assenyalar els comuns com a enemics del procés sobiranista i de la República Catalana". Per això, l'alcaldessa creu que s'han de "tornar a assenyalar com a enemics de la democràcia" el PP i no els comuns.

Dolors Sabater també ha assegurat que l'1-O anirà a votar a favor de l'opció independentista, perquè és una "oportunitat" per trencar amb el "règim del 78, que té fortes posicions antidemocràtiques".

Collboni no preveu cap decisió "que no tingui empara legal"

D'altra banda, l'Ajuntament de Barcelona encara no ha fet públic com actuarà l'1 d'octubre i, aquest dissabte, el segon tinent d'alcalde de Barcelona i alcalde accidental, Jaume Collboni, ha assegurat que no preveu "cap tipus de decisió que no tingui empara legal". En una entrevista a Europa Press, ha pronosticat que tots els ajuntaments respectaran la llei i l'estat de dret, governi qui governi.

A partir, d'aquí, ha insistit que cadascú és "lliure de mobilitzar-se i fer els actes que consideri oportuns" en coherència amb el seu ideari polític. Això sí, Collboni ha deixat clar que el problema català és "polític i no judicial" i que el fet que no hi acabi havent referèndum no vol dir que la situació "s'arregli", sinó que fins i tot "es pot agreujar".

L'equip de govern de l'Ajuntament de Barcelona, format per Barcelona en Comú i el PSC, ja va votar diferent en una moció presentada pel PP, en què s'exigia no proporcionar suports ni mitjans municipals el dia del referèndum. El grup de Colau hi va votar en contra, mentre que els socialistes hi van donar suport.

En les últimes setmanes, la direcció del PSC ha intensificat les seves reunions amb alcaldes i càrrecs locals per coordinar el seu rebuig al referèndum i garantir que no col·laboraran en "res que sigui il·legal o unilateral". En una entrevista a l'agència Efe, el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha explicat que en l'última quinzena de juliol, els dirigents del partit es van reunir amb deu federacions territorials i a principis de setembre, preveuen fer-ho amb sis més.

En les setmanes anteriors, alguns alcaldes socialistes s'havien mostrat disposats a col·laborar per fer possible l'1-O, però després dels contactes al territori, Illa ha garantit que "el conjunt de càrrecs electes del PSC, en particular els alcaldes, no se saltaran la llei" i "no hi haurà sancions" per part del partit.

stats