Política 31/08/2011

L'Ajuntament de Vilanova presenta un deute de 112 milions d'euros

El consistori no cobrirà les baixes per maternitat, jubilació o excedències i demanarà un crèdit ICO de 2,7 milions

Acn
2 min
L'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, durant la roda de premsa per explicar el deute del consistori / ACN

Vilanova i la GeltrúL'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú ha presentat aquest dimecres un pla de xoc per fer front als més de 112 milions d'euros de deute que té el consistori. L'alcaldessa de la capital del Garraf, Neus Lloveras, ha explicat que han fet un estudi econòmic "exhaustiu" per conèixer en profunditat la situació financera del consistori i que una de les mesures que ja han pres és la "reducció dels costos laborals de l'actual equip de govern estimat en 400.000 euros anuals". Altres mesures del pla de xoc són la sol·licitud d'un crèdit ICO per valor de 2,7 milions o el no cobriment de les baixes per maternitat, jubilacions i excedències. Lloveras ha volgut aclarir que les mesures "no afectaran els temes socials".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després d'analitzar les dades comptables de l'Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, l'equip de govern ha detectat un deute de "més de 112 milions d'euros", segons ha explicat l'alcaldessa de la ciutat, Neus Lloveras. D'aquests, l'endeutament bancari suma 63 milions; el deute amb els proveïdors 24 milions; l'endeutament no pressupostat arriba als 12 milions; els temes urbanístics sumen 7 milions; i el deute amb l'administració de l'Estat arriba als 3,4 milions.

Davant d'aquestes dades, el consistori ha decidit aplicar un pla de viabilitat amb diferents mesures d'actuació que permetin fer front a l'actual situació d'endeutament. La primera d'aquestes mesures, i una de les que ja s'ha començat a aplicar, és la reducció dels costos laborals de l'actual equip de Govern "estimat en 400.000 d'euros", segons ha afirmat Lloveras.

Altres mesures que aplicarà el govern municipal són la sol·licitud d'una línia de finançament per valor de 2,7 milions a l'Institut de Crèdit Oficial. El regidor d'Hisenda, Miquel Àngel Gargallo, ha explicat que aquests diners es destinaran a la disminució del deute amb el Consorci al Servei de les Persones i també a la reducció d'una part del deute amb la Mancomunitat Penedès-Garraf i amb els petits proveïdors.

El consistori vilanoví també ha presentat al Registre Mercantil de Barcelona la comunicació prèvia per iniciar els tràmits de sol·licitud d'un concurs de creditors per a l'empresa municipal PIVSAM, destinada a la promoció industrial. Gargallo ha explicat que el deute d'aquesta empresa és de 27,5 milions i que el consell d'administració de PIVSAM va aprovar per unanimitat aquest dilluns l'aplicació d'aquesta mesura.

A més, Gargallo ha detallat que l'Ajuntament haurà d'"ajustar el pressupost municipal" fins a finals d'any per "fer front a l'elevada despesa i falta de tresoreria a curt termini". Les mesures se centraran en la reubicació d'oficines municipals que en aquests moments es troben en règim d'arrendament a espais propis de l'Ajuntament i el no cobriment de baixes de maternitat, jubilacions i excedències. Gargallo ha volgut deixar clar que aquestes mesures "no afectaran cap servei social ni el benestar general de la ciutadania".

L'alcaldessa de Vilanova ha conclòs expressant que les vies que utilitzarà el consistori per fer front a la situació econòmica complicada seran, en primer lloc, la d'"intentar estalviar sense que s'afectin els temes socials i la qualitat del servei als ciutadans" i, en segon lloc, la "millora de la gestió municipal". En aquest sentit, Lloveras ha dit que "en menys personal es farà més feina". L'alcaldessa ha afegit que buscaran "l'exigència en la gestió municipal, cosa que no ha estat una prioritat fins ara". Per Lloveras, aquesta exigència donarà els seus fruits "aviat" i ha calculat que "en dos o tres anys es podrà reconduir la situació econòmica del consistori".

stats