Política 28/07/2017

L'Estat confirma els canvis a la policia després de fer-se pública l'operació Catalunya

Elimina la figura del director adjunt operatiu (DAO) i reparteix les seves funcions entre diferents departaments

Ara
2 min
Juan Ignacio Zoido és el ministre de l'Interior

BarcelonaEl consell de ministres ha aprovat aquest divendres la reestructuració del ministeri de l'Interior i el cos policial. Un dels canvis que ha aprovat l'executiu de Mariano Rajoy és eliminar la figura del director adjunt operatiu (DAO) de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil, des d'on s'hauria dirigit i coordinat l'operació Catalunya. La reestructuració impulsada pel ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, repartirà les funcions que fins ara tenien els dos càrrecs de director adjunt entre diferents departaments dels dos cossos policials.

Actualment, Florentino Villabona ocupava el càrrec de DAO a la Policia Nacional, i Pablo Martín Alonso, a la Guàrdia Civil. Ara, les funcions que assumia Villabona a la Policia Nacional es repartiran entre la Prefectura Central de Seguretat Ciutadana i Coordinació i la d'Informació, Investigació i Ciberdelinqüència, i quedaran directament en mans del director general del cos, Germán López Iglesias, i deixen d'estar sota el control del DAO. A la Guàrdia Civil, les competències passaran al Comandament d'Operacions Territorials i al d'Informació, Investigació i Ciberdelinqüència. D'aquesta manera, Zoido defensa que es crea una "estructura actualitzada i amb innovació".

Segons el ministeri de l'Interior, aquests departaments hauran de prevenir i reaccionar davant del delicte en cada territori, implementar la coordinació de les unitats territorials (se n'encarregaran les àrees de seguretat ciutadana i coordinació de la Policia Nacional i d'operacions territorials de la Guàrdia Civil) i gestionar les operacions més especialitzades en matèria d'informació, policia judicial, policia científica, criminalística i estrangeria i fronteres (se n'encarregaran les àrees d'Informació, Investigació i Ciberdelinqüència dels dos cossos policials).

Zoido també ha decidit nomenar un coordinador antiterrorista tant a la Policia Nacional com a la Guàrdia Civil per "maximitzar la coordinació en matèria de lluita antiterrorista". La responsabilitat màxima continuarà estant en mans del secretari d'estat de Seguretat.

stats