Política 20/07/2017

L'Exèrcit de Terra compara el cop d'Estat de 1936 amb un "alçament cívic-militar"

El cos demana disculpes però traient ferro al text publicat per commemorar el 18 de juliol

Ara
2 min
L'Exèrcit de Terra compara el cop d'Estat de 1936 amb un "alçament cívic-militar"

Barcelona"En aquest dia de 1936, oficialment, s'inicia a tot Espanya un alçament cívic-militar en el qual participa la majoria de l'Exèrcit. És un dia important en la història de la nostra pàtria, que mereix ser recordat perquè les generacions futures evitin que es produeixin les circumstàncies que van propiciar l'enfrontament bèl·lic. Els pobles que obliden la seva història estan irremissiblement condemnats a repetir-la". Aquest és el text de l'efemèride amb motiu del 18 de juliol que va publicar l'Exèrcit de Terra, concretament l'Agrupació de Suport Logístic número 61.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Des del compte oficial de Twitter, l'Exèrcit de Terra ha demanat disculpes per considerar el cop d'estat liderat per Franco com un "alçament cívic-militar", però ho ha fet sense donar massa importància al text publicat de l'efemèride.

El PSOE ha mostrat avui la seva indignació per l'efemèride. La diputada Zaida Pedrera vol saber "quan pensa" el Ministeri de Defensa destituir el comandament militar que va autoritzar la seva publicació. Pedrera censura que "el to i formes" d'aquestes efemèrides "no només falten a la veritat històrica", sinó que a més "atempten" contra la memòria de les víctimes del franquisme "exaltant un cop d'estat fallit que va donar lloc a la Guerra Civil i la posterior repressió franquista".

L'Associació Unificada de Militars Espanyols (AUME) ha sol·licitat que es tipifiqui com a delicte l'enaltiment de la dictadura franquista i de les accions protagonitzades pels militars que van participar en l'anomenat "alçament-cívic militar", que va donar lloc a la Guerra Civil i a la dictadura.

L'associació considera que aquest tipus de manifestacions són contràries a l'ordenament jurídic i, davant la seva "gravetat", demana "depurar les responsabilitats de tot tipus que aquests comportaments mereixin, amb respecte a la legalitat disciplinària i per evitar que es tornin a produir".

L'AUME lamenta que aquest tipus d'accions, "de tot reprovables", afecten "al bon nom" de les forces armades i dels seus components "i per això demana als grups parlamentaris que presentin un projecte de llei orgànica que tipifiqui aquest nou delicte" perquè aquests fets no es tornin a produir i si es produeixen, els seus autors siguin objecte del retret penal corresponent ".

stats