Política 08/09/2017

L'Hospitalet, Santa Coloma i Mataró: alcaldes del PSC comencen a posicionar-se contra l'1-O

Responen al Govern que no cedeixen els col·legis electorals habituals per al referèndum

Ara
2 min
Miquel Iceta i Núria Parlon, en una imatge d'arxiu

BarcelonaEl PSC s'ha posicionat frontalment en contra de l'1-O plantejat pel Govern. Els seus diputats ni tan sols van participar en la votació de la llei del referèndum al Parlament i la direcció del partit ha demanat als seus alcaldes que no col·laborin amb una votació "il·legal", suspesa pel Tribunal Constitucional (TC). Seguint la pauta, els alcaldes socialistes han demanat als secretaris i interventors municipals que facin un informe per respondre a la carta del Govern, que els dona 48 hores per decidir si cedeixen els col·legis electorals habituals per a la votació prevista l'1 d'octubre.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una de les primeres alcaldesses socialistes en respondre ha sigut aquest divendres al matí la de Santa Coloma de Gramenet. Núria Parlon ha recordat al president, Carles Puigdemont, i al vicepresident, Oriol Junqueras, que el TC ja ha suspès la consulta, fet pel qual no poden cedir els locals sol·licitats per la Generalitat.

Poc després, també a través de Twitter, l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, ha respost en la mateixa línia, negant-se a col·laborar amb el referèndum que, d'altra banda, la Generalitat ha garantit que es farà amb el suport dels consistoris o sense.

Faig arribar la resposta al President @KRLS i al Vicepresident @junqueras en relació a la cessió d'espais municipals per l' #1O pic.twitter.com/9Rr1RX0QBl

— Núria Marín (@nuriamarinlh) 8 de septiembre de 2017

Rubí (Vallès Occidental), Gimenells (Segrià), Blanes (Maresme) i Mont-Roig del Camp (Baix Camp) són altres de les ciutats en què l'alcalde o alcaldessa ja ha respost negativament a la petició de la Generalitat. També a Mataró (Maresme), on l'alcalde es nega a cedir els espais municipals per a l'1-O, malgrat que la majoria de regidors del ple l'hi reclami.

La majoria dels alcaldes del PSC no s'han posicionat públicament encara després de rebre la carta del Govern. Qui cedirà espais municipals és l'alcalde de Torre de Capdella (Pallars Jussà), Josep Maria Dalmau, que ha anunciat que cedirà una sala de l'Ajuntament perquè els veïns puguin votar l'1 d'octubre.

El referèndum ha tensat internament el PSC, especialment en aquelles localitats on els acords municipals amb partits independentistes sustenten l'Ajuntament. De fet, de les 120 alcaldies socialistes arreu del territori, una cinquantena formen part de l'Associació de Municipis per la Independència. El cas més paradigmàtic és el de Terrassa (Vallès Occidental). L'alcalde de la quarta ciutat de Catalunya en nombre d'habitants, Jordi Ballart, no s'ha expressat mai contra l'1-O i, de moment, ha demanat consell als servis jurídics del consistori.

stats