POLÍTICA
Política 27/12/2011

ERC vol tràmit d'urgència per a la llei de consultes per preguntar ja pel concert

ICV aplaudeix el projecte però exigeix aplicar-lo també per demanar l'opinió dels ciutadans sobre les retallades

Guillem Genovès
2 min

BarcelonaLa portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, ha demanat aquest dimarts al Govern que tramiti per urgència la llei de consultes no referendàries per poder-la utilitzar ja ara per consultar la ciutadania sobre el concert econòmic. Tant els republicans com ICV-EUiA han aplaudit el projecte de llei que ha aprovat aquest dimarts el consell executiu que permetrà al Govern convocar consultes no vinculants -que no tindran el rang de referèndum- mitjançant el padró dels ajuntaments.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En la roda de premsa dels grups parlamentaris, Simó ha celebrat l’aprovació de la llei. “Tot allò que sigui empoderament de la ciutadania, que permeti a la població valorar l’acció política, és positiu”. Simó, a més, ha avançat que el seu grup aprofitarà el tràmit parlamentari que durà a terme la cambra baixa catalana per “blindar jurídicament i materialment” la llei, per tal d’evitar conflictes amb la jurisdicció espanyola. De fet, ERC va defensar des del Govern una llei de consultes per via de referèndum escrupolosament fidel a la Constitució espanyola per buidar d'arguments jurídics l'Estat i situar l'eventual conflicte a l'àmbit exclusivament polític. El govern espanyol, però, va aconseguir paralitzar la llei en recórrer-la al TC. Sobre la transició nacional que el portaveu del Govern, Francesc Homs, ha relacionat amb la llei de consultes, la portaveu del grup parlamentari d’ERC ha admès que entén el Govern “posi el concert econòmic com la primera parada cap al dret de l’autodeterminació”. Simó ha assegurat que el seu grup treballarà per a que “en aquesta legislatura es faci una consulta per l’autodeterminació”.

Dolors Camats, portaveu del grup parlamentari d’ICV-EUiA, també ha aplaudit la llei de consultes no referendàries, que considera un “dret de la ciutadania a tenir veu pròpia” malgrat que no tingui caràcter vinculant. Tanmateix, Camats ha instat el Govern a consultar la població sobre altres temes, com ara “si estan d’acord amb la política de retallades”. “Si diuen que no els fa por preguntar a la gent, que no utilitzin la llei de consultes per a un sol tema”, ha dit Camats.

stats