CORRUPCIÓ
Política 31/07/2012

L'Orfeó Català diu ara que no exonera CDC del cas Palau

L'Orfeó Català va matisar ahir la interpretació del comunicat que va enviar divendres la Fundació. Diu ara que no exonera CDC de tota responsabilitat amb el saqueig, però desconeix si se li ha d'exigir res.

Ara
3 min
El secretari general de CDC, Oriol Pujol, durant la compareixença de divendres en què va donar explicacions sobre la vinculació amb el cas Palau, amb Jordi Turull (CiU).

BARCELONA.L'Orfeó Català va puntualitzar ahir que la missiva que van adreçar aquesta associació i la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música al jutge del cas Palau no exonera CDC de possibles responsabilitats en l'espoli de l'entitat. La matisació arriba després que divendres passat el secretari general de Convergència, Oriol Pujol, va assegurar durant la seva compareixença en comissió que les entitats del Palau especificaven en la seva carta que "no tenien res a exigir" a CDC.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La junta de l'Orfeó, que es va reunir ahir en sessió extraordinària per aprovar fer aquesta matisació al que havia sortit als mitjans, va "desmentir" ahir que eximís de culpa el partit. Fonts de l'entitat van precisar a l'ARA que a la carta s'especificava que no hi havia "indicis de quanties exigibles a CDC" i que per això per ara les demandes s'han centrat en els imputats Fèlix Millet, Jordi Montull i Gemma Montull, però que en el moment que aquests existeixin demanaran responsabilitats "a qui sigui", inclosa la formació nacionalista, si es confirmen les sospites. És per això que la junta de l'Orfeó Català va deixar clar ahir que es reserva el dret a emprendre accions en el cas que es derivin responsabilitats expresses en les diligències ordenades pel jutjat d'instrucció número 30 de Barcelona.

Per la seva banda, fonts de CiU van precisar que en cap cas van contradir el comunicat del Palau. "Oriol Pujol no ha dit mai que el Palau ens exonerava, va dir que no ens reclamava res", van subratllar des del partit. De fet, la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música i l'Associació de l'Orfeó Català fins i tot van afirmar divendres en un comunicat després de la compareixença de Pujol al Parlament que havien enviat un escrit al jutge en el qual afirmaven que "no consten indicis de l'existència de crèdits contra CDC" i reclamaven que, si es confirma la sortida de diners del Palau a què apunta l'última interlocutòria, incrementi la quantitat reclamada a Fèlix Millet, Jordi Montull i Gemma Montull en 3,2 milions, una quantitat que coincideix amb la fiança demanada a CDC per part del jutge.

El jutge instructor del cas Millet, Josep Maria Pijuan, va imposar a Convergència aquesta fiança el 18 de juliol. El magistrat va considerar que hi ha prou indicis que la formació va rebre comissions lligades a l'adjudicació d'obra pública a la constructora Ferrovial a través del Palau de la Música i va declarar el partit responsable civil "a títol lucratiu". Segons Pijuan, hi ha proves que CDC va rebre fons de l'Associació Orfeó Català -per valor d'uns 2,3 milions d'euros- "a través d'entregues opaques de diners en efectiu" fetes entre els anys 2002 i 2008 per l'expresident del Palau Fèlix Millet i la seva mà dreta, Jordi Montull, amb la col·laboració de la filla d'aquest últim, Gemma Montull, tots ells imputats en la causa.

A més, de les investigacions més recents se'n desprenen indicis que, a part de les entregues de l'Orfeó, CDC va ser beneficiària d'"una desviació de fons" de la Fundació del Palau per un import de, com a mínim, 982.583 euros. Aquest pagament, que es va "instrumentalitzar" amb facturacions falses a empreses com New Letter i Letter Graphic entre el 2007 i el 2009, s'hauria fet, segons el jutge, amb càrrec a donacions que el Palau havia rebut de la constructora Ferrovial, "sota l'aparença de l'acord de patrocini" entre les dues empreses.

La nova organització del Palau

Tanmateix, la matisació d'ahir tan sols arriba per part de l'Orfeó Català, una de les quatre entitats que el 2010 es van refundar per gestionar el Palau de la Música i evitar en el futur les complicacions comptables de l'etapa Millet i garantir més agilitat, transparència i eficiència. Tot i així, la junta de la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música, el principal òrgan gestor, no s'ha pronunciat des de divendres.

stats