CANVI DE CICLE
Política 09/09/2013

ICV exigeix a Mas que informi dels contactes amb Rajoy

Diputats i càrrecs electes del partit com Josep Vendrell seran a la Via Catalana, tot i que Camats i Herrera participaran en l'encerclament de La Caixa

Acn
3 min
Josep Vendrell, en la roda de premsa / ACN

BarcelonaICV exigeix a Artur Mas que informi el Parlament dels contactes que hauria mantingut amb representants del govern espanyol per negociar la convocatòria de la consulta. Els ecosocialistes comparteixen la necessitat de mantenir la "discreció" en les negociacions, però sempre que el full de ruta sigui compartit. "No es pot demanar un xec en blanc sense conèixer quin és l'objectiu, quins són els elements de diàleg i quin és el full de ruta", ha explicat el secretari general d'ICV, Josep Vendrell. Com també han apuntat els coordinadors nacionals del partit, Vendrell ha reclamat la convocatòria del Pacte Nacional perquè Mas n'informi també la societat civil.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Ni el full de ruta ni el diàleg amb l'Estat són patrimoni del president de la Generalitat, ni poden estar sotmesos a interessos partidistes", ha sentenciat Vendrell, que ha insistit en la necessitat que Mas informi els partits polítics i la societat civil –a través del Pacte Nacional pel Dret a Decidir– dels contactes que, segons alguns mitjans de comunicació com l'ARA, ha mantingut amb el president espanyol, Mariano Rajoy.

Vendrell ha criticat que el president de la Generalitat hagi apuntat escenaris alternatius a la consulta, quan és precisament la consulta el principal compromís electoral de la majoria de partits de l'arc parlamentari. El secretari general ecosocialista s'ha mostrat especialment molest pel fet que Mas prengui decisions en solitari sense comptar amb la resta de partits ni amb les entitats. "Tenim una comissió al Parlament, un Pacte Nacional i un document del Consell Assessor per a la Transició Nacional, i quan encara no han començat a caminar, el president fa un gir", ha lamentat.

Els ecosocialistes insisteixen que la consulta "és l'única via per resoldre el conflicte entre Catalunya i l'Estat". Segons Vendrell, "no hi ha dreceres, ni declaracions unilaterals d'independència, ni eleccions plebiscitàries, i tampoc pactes fiscals" que puguin servir d'alternativa. Per això, "en el marc d'aquesta legislatura", ICV exigirà que el poble de Catalunya sigui consultat. Com va dir el coordinador nacional del partit, Joan Herrera, divendres passat, ICV reclamarà la consulta encara que sigui saltant-se la legalitat espanyola i encara que s'hagin d'assumir les conseqüències penals corresponents.

Herrera i Camats encerclaran La Caixa el proper Onze de Setembre

Tot i que hi haurà nombrosos diputats i càrrecs electes d'ICV que participaran en la Via Catalana convocada per l'ANC, aquest no serà el cas dels màxims representants ecosocialistes. Tant Joan Herrera com Dolors Camats assistiran a l'acte convocat per Procés Constituent. El moviment encapçalat per l'economista Arcadi Oliveres i la monja Teresa Forcades ha fet una crida a encerclar les torres de La Caixa a l'avinguda Diagonal de Barcelona, com a símbol de rebuig al funcionament del sistema capitalista actual.

El número 3 ecosocialista, en canvi, sí que formarà part de la cadena humana de l'ANC. Josep Vendrell se sumarà al tram de la cadena que passarà per la Via Laietana de Barcelona. Això sí, ho farà acudint a la convocatòria concreta que ha fet CCOO i que, com reclama ICV, "combinarà la reivindicació nacional amb la social". Els diputats Jaume Bosch i Hortènsia Grau són altres dels il·lustres del partit que ja han anunciat la seva presència a la Via Catalana.

ICV no es posiciona en contra de la Via Catalana, però ha optat per no fer cap crida a la participació per ser una mobilització marcadament independentista. En canvi, la direcció del partit sí que ha convocat els seus militants a iniciatives que, a més de la vessant nacional, també tinguin un explícit caràcter social, com l'encerclament de La Caixa o de l'Hospital Trueta de Girona.

stats