PROCÉS SOBIRANISTA
Política 22/07/2017

L’abstenció afavoreix la victòria del sí a l’1-O

El CEO pronostica una participació del 67,5% i detecta una baixada del suport a la independència

Núria Orriols / Ot Serra
4 min
baròmetre ceo

BarcelonaA poc més de setanta dies del referèndum, la participació seria d’un 67,5% i el sí guanyaria per àmplia majoria a causa de l’abstenció del no. Aquesta és la conclusió del Baròmetre del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) de la Generalitat fet públic ahir, en què pronostica que el sí arribarà al 62,4%, i el no, al 37,6% el pròxim 1 d’octubre. Ara bé, la victòria dels independentistes es basaria en el fet que molts partidaris del no prefereixen no acudir a les urnes. De fet, si es pregunta a tot el cens sobre la preferència per la independència (no per la pregunta anunciada per a l’1-O) els contraris obtenen vuit punts d’avantatge: un 49,4% enfront del 41,1% dels partidaris. Amb les dades a la mà, doncs, ara mateix l’independentisme guanyaria el referèndum però per incompareixença de l’adversari, que es troba en la disjuntiva de votar i legitimar el referèndum o fer-li boicot.

Participació en l’1-O

Amb un 67,5% de participació, s’imposaria el sí amb un 62,4%

La bona notícia per al Govern és que, malgrat que l’Estat consideri il·legal l’1-O, una majoria de la ciutadania afirma que anirà a votar. Un 67,5% segons el CEO. Dels que manifesten que hi participaran, un 62,4% votarien que sí, mentre que un 37,6% ho farien en contra de l’estat independent. El resultat, doncs, seria favorable a la República Catalana i, si el Govern compleix el que ha dit, hauria d’aplicar el resultat 48 hores després de proclamar els resultats definitius.

D’altra banda, baixa lleugerament el suport a un referèndum sense acord amb l’Estat: un 48% avalen la via unilateral mentre que els que s’hi oposen en tots els casos són un 22,6%. Un percentatge similar, un 23,4%, només consideren legítim fer la consulta si és acordada.

El no, per davant

De tots els enquestats, els del no a la independència superen els del sí

Tot i que el resultat és favorable a la independència entre els que votaran l’1 d’octubre, no és així quan es pregunta a tot el cens. Formulada la pregunta en genèric, el no s’imposa al sí per vuit punts de diferència. Concretament, un 49,4% dels enquestats responen que no volen que Catalunya sigui un estat independent, enfront del 41,1% que responen que sí. Aquest nivell de suport a la independència representa un mínim des de finals del 2013. També l’avantatge del no és el més ampli de la sèrie. Malgrat això, el director del CEO, Jordi Argelaguet, va remarcar que això no implica que els contraris a la independència guanyin posicions, sinó que augmenten els indecisos entre els independentistes.

El bloc del sí, determinat

Gairebé tots els votants de JxSí i la CUP opten pel sí en l’1-O

A diferència del bloc del no, els partidaris del sí a la independència estan determinats a votar i a fer-ho afirmativament. Un 89,2% dels votants de Junts pel Sí i un 90,4% dels de la CUP optarien pel sí a l’estat independent. Aquestes xifres disten del que expressa el bloc del no, on hi ha diversitat d’opinions sobre què fer davant les urnes: mentre les direccions dels partits opten pel boicot, la major part dels seus votants sí que manifesten la intenció de votar l’1-O. Tot i això, l’abstenció en l’1-O entre els que voten Cs arribaria al 39%, al 28,8% en el cas dels del PP i gairebé al 30% entre els votants socialistes. El cas dels comuns és el més particular, ja que és l’electorat que està més dividit entre abstenir-se, anar a votar i optar pel sí o el no a la independència. Segons el CEO, un 20% no votaran en l’1-O, un 29,7% votaran en contra de la república, i un 23,6%, a favor. Tot i això, un 17% encara no saben què farà.

Pèrdua de suport

Perillaria la majoria absoluta i creix el suport al PSC i CSQP

L’actual majoria absoluta de l’independentisme podria perillar en unes noves eleccions a Catalunya. El CEO apunta a un total d’entre 66 i 71 diputats independentistes (la majoria és en 68) en unes hipotètiques eleccions a Catalunya: 60-63 de JxSí i 6-8 de la CUP. Actualment en sumen 71, ja que els cupaires en tenen 10, i JxSí, 61 -el diputat Germà Gordó és no adscrit-. Darrere de Junts pel Sí s’hi mantindria Ciutadans amb una forquilla de 20-22 diputats, seguit del PSC, que augmentaria el suport fins als 17-20, i Catalunya Sí que es Pot, que també guanyaria votants (15-17). A la part baixa quedarien el PP (11-13) i la CUP (6-8). Segons el record de vot, els cupaires són els que tenen menys fidelitat de vot entre els ciutadans que van optar per ells a les eleccions del 27 de setembre: només un 55,7% els tornarien a votar, enfront del 84,9% dels votants de Junts pel Sí, el 77,4% dels del PP o el 76,5% dels de CSQP.

El CEO també pregunta sobre les eleccions al Congrés de Diputats. Si se celebressin ara, ERC guanyaria els comicis amb 12-13 diputats, tres o quatre més que actualment. En segona posició en escons, tot i que amb més vots, hi hauria la coalició liderada per Xavier Domènech, En Comú Podem, que mantindria els seus 12 diputats o bé en perdria un. A la tercera plaça, el PSC li podria prendre el lloc al PDECat, i obtindria una forquilla d’entre 7 i 9 escons. Al Partit Demòcrata el CEO li pronostica una pèrdua d’un o dos diputats, fins als 6-7. Finalment, el PP, amb 5-6, i Cs, amb 3-5, ocuparien els últims llocs amb tendència a la baixa.

Junqueras, el més valorat

Puigdemont obté la segona millor nota però suspèn amb un 4,88

Les persones enquestades també han valorat del 0 al 10 els líders polítics. Només el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, aprova, amb un 5,7. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, és el segon més ben qualificat, amb una nota de 4,88. El més mal valorat entre els votants, però, és el president espanyol, Mariano Rajoy, que s’emporta una puntuació d’un d’1,72.

stats