NOU GOVERN
Política 04/05/2012

L'acord PSOE-IU permet a Griñán ser investit de nou president andalús

Gabriela Comella
2 min
José Antonio Griñán -esquerra- saluda Javier Arenas.

BARCELONA.El socialista José Antonio Griñán va ser investit ahir per segona vegada consecutiva president de la Junta d'Andalusia, amb el suport dels 47 diputats del PSOE i d'onze dels dotze parlamentaris d'Izquierda Unida (IU). Els 50 representants del PP hi van votar, com era de preveure, en contra, mentre que Juan Manuel Sánchez Gordillo, diputat d'IU, va emetre un vot nul per reafirmar la seva oposició a la coalició d'IU-PSOE: "No participo en aquesta votació perquè no tinc la possibilitat de votar el meu candidat", va assegurar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Griñán, que va perdre a les urnes contra Javier Arenas, candidat del PP, continuarà a la presidència de la Junta d'Andalusia després que el 2009 accedís al càrrec en substitució de Manuel Chaves, que va deixar d'encapçalar el govern autonòmic per ocupar la vicepresidència tercera del govern espanyol.

Acord polític programàtic

El suport que va rebre ahir Griñán al Parlament andalús ha estat fruit de l'acord polític tancat les últimes setmanes entre el PSOE i IU. Aquest pacte es pot traduir en un consens programàtic de govern després que les bases d'IU aprovessin el pacte en un referèndum intern.

En el debat d'investidura previ a la votació, el reelegit president de la Junta va fer nombroses crítiques al model econòmic proposat pels populars per sortir de la crisi i va presentar l'alternativa de PSOE i IU com "l'opció responsable i compromesa", demostrada en els resultats de les urnes que van donar lloc a la nova coalició. Contràriament, Arenas va titllar el programa socialista d'"antieuropeu" i va situar-lo "més en el passat que en el futur", referint-se als trenta anys que el PSOE ha manat a la comunitat.

Diego Valderas, portaveu d'IU, va citar Andalusia com l'exemple espanyol a seguir pel seu triomf en la línia de construir una esquerra "pacífica, serena i de necessària rebel·lia ciutadana".

stats