TENSIONS POLÍTIQUES
Política 05/03/2016

L’acostament de Societat Civil a C’s irrita el PP

Els populars criden l’atenció a l’entitat per la pèrdua de pes del partit en la direcció

Gerard Pruna
3 min
Societat Civil va beneir l’acord entre PSOE i C’s després de reunir-se amb Rivera

BarcelonaLa disputa entre PP i Ciutadans (C’s) per liderar l’unionisme a Catalunya amenaça de cobrar-se una víctima col·lateral, la plataforma contrària a la independència Societat Civil Catalana (SCC). Entre les files populars fa mesos que s’ha anat covant cert malestar amb l’entitat, però les negociacions a Madrid per formar un nou govern espanyol i l’aval de SCC a l’acord entre PSOE i Ciutadans han fet vessar el got. Dilluns, després que representants de la plataforma es reunissin al Congrés amb Albert Rivera i donessin el vistiplau al pacte amb els socialistes, les crítiques de membres del PP a l’entitat -fins aleshores reservades a l’àmbit privat- van aflorar.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El primer a esclatar va ser Juan Arza. Militant del PP i un dels promotors de la plataforma unionista, va anunciar a través del seu perfil de Twitter que es donaria de baixa de l’entitat perquè Ciutadans “intenta aprofitar-se del prestigi” de l’entitat i Societat Civil “deixa” que això passi. No va ser l’únic a protestar. També la vicesecretària d’organització del PP a Catalunya, Dolors Montserrat, va lamentar al seu Facebook que la plataforma unionista “es deixi polititzar”. Més discretament, dilluns mateix un membre de la direcció del partit feia arribar al president de la plataforma, Rafael Arenas, una queixa pel suport al pacte PSOE-C’s. Un toc d’atenció per tranquil·litzar bona part de la militància del PP a Catalunya, molesta pel gir que ha fet una entitat que, diuen, no hauria sobreviscut sense el suport dels populars, implicats en la logística de molts dels primers actes de Societat Civil i a l’hora d’obrir portes per buscar finançament. Ho resumeix un regidor popular de l’àrea metropolitana, que lamenta la situació: “Hem creat un monstre i després se’ns ha escapat de les mans”. De fet, afirma que els va passar el mateix amb l’associació D’Espanya i Catalans, creada pel partit el 2012 i ara pràcticament desapareguda.

Enyoren Josep Ramon Bosch

Els primers símptomes del malestar es remunten a les eleccions municipals, quan des del PP van trobar a faltar un posicionament clar de Societat Civil contra els pactes que el PSC va subscriure amb partits independentistes per desallotjar el PP d’ajuntaments com Castelldefels i Badalona. “Societat Civil és el que és. Una plataforma de sociates ”, opina un membre de l’executiva del partit, que culpa també el PP de no haver sabut controlar l’entitat. Un diputat afegeix que la pèrdua de pes del partit a Societat Civil s’ha accentuat des de la dimissió de l’anterior president, Josep Ramon Bosch, de l’òrbita dels populars i imputat per insults i amenaces des d’un perfil anònim de Facebook.

La seva marxa ha deixat com a única cara visible de l’entitat Joaquim Coll -pròxim al PSC-, mentre que Ciutadans ha sumat al seu grup parlamentari figures destacades de la plataforma com Susana Beltrán i Sonia Sierra. “I el PP? Què n’ha tret?”, pregunta el mateix diputat. Ara els populars compten amb Sixto Cadenas i Ferran Brunet a la direcció de Societat Civil, però cap d’ells amb pes específic. Fonts del partit asseguren que en les pròximes setmanes hi haurà nomenaments dins l’entitat per situar persones afins al PP en primera línia que facin de contrapès a Coll, un gest per intentar rebaixar les tensions entre el partit i l’entitat. Avui Societat Civil comença a Vilanova i la Geltrú una ronda de concentracions davant d’ajuntaments per exigir que els consistoris pengin la bandera espanyola. Caldrà veure quina és la implicació del PP i si es refan ponts o si l’unionisme avança cap a la desunió.

stats