ONZE DE SETEMBRE
Política 29/08/2015

L’acte oficial de la Diada s’avança al 9 de setembre

La cerimònia, a la plaça Sant Jaume, es farà 24 hores abans de l’inici de la campanya

R.m.
3 min
El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va presentar ahir els actes institucionals.

BarcelonaEl calendari electoral ha portat la Generalitat a avançar al 9 de setembre a la nit l’acte institucional amb motiu de la Diada. S’evita així que la cerimònia coincideixi, 24 hores més tard, amb l’inici de la campanya de les eleccions del 27 de setembre. L’escenari tradicional de l’acte era el Parc de la Ciutadella de Barcelona, però l’any passat, en plena commemoració del Tricentenari de la caiguda de la ciutat en mans de les tropes borbòniques, l’epicentre ja es va traslladar al barri del Born i, aquest cop, estrenarà una nova ubicació: la plaça Sant Jaume, quilòmetre zero del poder institucional de la capital catalana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, i el vicepresident segon del Parlament, Lluís Corominas, van presentar ahir els detalls de l’acte, que arrencarà a les deu de la nit i que tindrà dos fils conductors: el centenari de la xarxa de biblioteques de Catalunya i els 750 anys del naixement del cronista Ramon Muntaner. L’actor Pep Cruz serà l’encarregat de conduir la celebració, en el disseny de la qual han participat el director teatral Josep Maria Mestres i l’escriptor Albert Sánchez Piñol. Mestres ha ideat un espectacle que ressegueix l’evolució de Catalunya i el paper jugat per les biblioteques, mentre que l’artista Franc Aleu, a partir d’un relat elaborat per Sánchez Piñol, és l’autor d’un audiovisual que es projectarà a la façana renaixentista del Palau de la Generalitat. La projecció, inspirada en les quatre cròniques medievals catalanes -Ramon Muntaner va escriure la més llarga-, conté un homenatge a Lluís Companys, “l’únic president elegit democràticament que ha estat afusellat”, ara fa 75 anys, recordava Homs.

Les interpretacions musicals i la lectura de textos aniran a càrrec de l’Orfeó Català, la Banda Municipal de Barcelona, els ballarins Xavier Bagà, Bebeto Cidra, Marina Cidra, Cesc Gelabert i Glòria Gella, els actors Sílvia Bel, Vicky Peña, Mercè Pons i Rosa Renom, les cantants Alba Carmona i Ilona Schneider i el guitarrista Toti Soler. Aquest any la imatge institucional per il·lustrar el cartell de la Diada serà una pintura rupestre de la Roca dels Moros de Cogul, a la comarca de les Garrigues, que data de l’any 5.000 aC.

Tenint en compte el “caire institucional de l’Onze de Setembre”, Corominas va demanar ahir al PP i Ciutadans que “reconsiderin” la seva negativa de l’any passat a assistir a les celebracions oficials de la Diada. Homs va recalcar que el format i el contingut dels actes pretenen “integrar absolutament a tothom”, posant en primer pla “la cultura com a eix vertebrador i integrador de la identitat col·lectiva” de Catalunya. Homs va confirmar, a més, que el president de la Generalitat, Artur Mas, mantindrà la tradicional declaració institucional del dia 10. Només unes hores després, a mitjanit, arrencarà la campanya electoral més transcendental.

Homenatge a les vuit primeres diputades

Només unes hores abans de l’acte a la plaça Sant Jaume, el Parlament acollirà el lliurament de la Medalla d’Honor de la cambra en la categoria d’or. El guardó s’atorgarà a les vuit primeres diputades del Parlament -Rosa Barenys, Maria Dolors Calvet, Teresa Eulàlia Calzada, Concepció Ferrer, Helena Ferrer, Marta Mata, Trinitat Neras i Assumpció Sallés- i a la Fundació Institut Guttmann. El 8 de setembre, al Born Centre Cultural, se celebrarà el concert oficial de la Diada. La jornada de l’Onze de Setembre, en plena campanya, el Govern, amb Artur Mas al capdavant, manté l’ofrena floral al monument de Rafael Casanova.

stats