Política 29/01/2016

L'advocat de la infanta lamenta que l'Audiència accepti els arguments de Manos Limpias per poder jutjar-la

Miquel Roca i Junyent critica que la decisió del tribunal "s'aparta de la literalitat de la llei" i de la doctrina del Suprem i elevarà una protesta

L.v.
2 min
L'advocat de la infanta, Miquel Roca Junyent, en una imatge d'arxiu / ACN

BarcelonaLa infanta Cristina anirà a judici el proper 9 de febrer i ho farà amb tota "la serenitat i el respecte" vers les decisions judicials. Almenys així ho ha assegurat el seu advocat, Miquel Roca i Junyent, després de fer-se pública la decisió de l'Audiència de Balears que la germana del rei continuï sent jutjada pel cas Nóos com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals. Segons ha confirmat la defensa, elevaran una protesta, però admeten que la infanta "lògicament" estarà al banc dels acusats perquè ara ja no és possible interposar cap recurs a les decisions del tribunal fins al final del procés, quan es dicti la sentència final.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tot i reiterar el "respecte" a les resolucions judicials, Roca no s'ha estat de lamentar que la decisió de l'Audiència Provincial "s'aparta de la literalitat de la llei i de la doctrina consolidada i vinculant del Suprem". Ho ha dit perquè, amb la seva resolució, el tribunal legitima el sindicat d'ultradreta Manos Limpias com a acusació popular, invalidant el precedent de la doctrina Botín, que estableix que una acusació popular no té prou legitimitat per jutjar un imputat per delictes fiscals. Per això, Roca, amb un posat tens, ha criticat que el tribunal s'hagi limitat a "recollir i integrar en la seva resolució les tesis exposades per Manos Limpias".

Què és la doctrina Botín? Per què es jutjarà finalment la infanta?L'advocat ha assegurat que ell i el seu equip defensaran "amb tota tranquil·litat i plena confiança" la innocència de la infanta, i ha recordat que la interlocutòria del tribunal "no posa en qüestió" que Cristina és innocent. Una defensa que prepararan "previsiblement" des de Barcelona i que ha reconegut que passarà per una estratègia "diferent" de la que han fet fins ara. "Són dues etapes diferents", ha justificat.

Ara bé, Roca ha afirmat que "costarà poc" encarar el judici, perquè preparar l'argumentari per a la infanta "és molt fàcil". "El que ha de dir és molt senzill, és fàcil, perquè només se la jutja per cooperació necessària en un delicte fiscal", ha argumentat. Amb tot, la defensa no preveu un pacte al judici.

La infanta i la defensa se n'han assabentat per la premsa

Roca ha confirmat que ha parlat amb Cristina de Borbó, però ha refusat "interpretar els estats d'ànim". Segons ha explicat, la infanta s'ha assabentat per la premsa de la decisió del tribunal balear i ha avisat el seu advocat, que de seguida ha començat a rebre trucades de periodistes. En una d'aquestes trucades, Roca ha admès que ha demanat a un periodista que li enviés la interlocutòria, perquè ell encara no la tenia.

stats