Política 18/07/2017

L'advocat de l'Estat vol prohibir la consulta de Tona per escollir la bandera del poble perquè és un "referèndum encobert"

"Tot allò que soni a consulta, democràcia o participació genera urticària a tots els mitjans de l'Estat", lamenta l'alcalde del PDECat Josep Salom

Ara
2 min
josep salom

BarcelonaL'Ajuntament de Tona no aturarà la consulta popular que s'ha de dur a terme aquesta setmana perquè els veïns del municipi escullin la bandera del poble entre 5 opcions. Així ho ha fet públic aquest dimarts a la tarda el batlle de la població, Josep Salom (PDECat), que ha defensat que en cap moment l'Ajuntament ha volgut saltar-se la legalitat davant del contenciós administratiu que ha interposat la Delegació del govern espanyol a Barcelona contra el consistori.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

De fet, el jutge ha donat un termini de 10 dies al consistori perquè presenti al·legacions, de manera que, tal com ha constatat el batlle, "en el moment que contestem al jutge la consulta ja estarà feta". Salom també ha deixat clar que "el resultat que surti de la consulta s'aplicarà". La consulta popular per escollir la bandera de Tona seguirà el calendari previst i els veïns de la localitat poden votar des d'ahir dilluns fins dissabte a l'Oficina d'Atenció Ciutadana, malgrat el contenciós administratiu que ha interposat la Delegació del govern espanyol a Barcelona perquè es paralitzi la consulta.

Segons l'escrit contenciós administratiu que signa l'advocat de l'Estat i al qual ha tingut accés l'ACN, la consulta que ha convocat l'Ajuntament de Tona no té una "cobertura legal clara" al mateix temps que "atribueix la decisió a la voluntat col·lectiva sense imposar un percentatge del cens que hi participi". A més, consideren que la consulta que impulsa l'Ajuntament de Tona "és un referèndum o consulta referendària general i no una consulta popular referendària".

L'alcalde de Tona ha mostrat la seva incredulitat davant del que considera un "simple exercici democràtic de participació" i ha quedat "atònit" pel fet que l'advocat de l'Estat consideri que es tracta d'un "referèndum encobert". De fet, Salom ha deixat clar que el consistori "mai ha tingut cap pretensió de saltar-se la legalitat establerta" i considera que la consulta popular per escollir la bandera se sustenta "en una qüestió de gustos i estètica".

"Tot allò que soni a consulta, democràcia o participació genera urticària a tots els mitjans de l'Estat", ha lamentat el batlle del PDECat, que té el suport de tots els grups amb representació al consistori (ERC, Som Tona-ICV i el regidor no adscrit), que consideren que la posició del govern espanyol és "incoherent" i "surrealista".

stats