SECTOR ELÈCTRIC
Política 07/04/2012

ICV denuncia que la factura de la llum s'ha doblat des que Aznar va liberalitzar el sector

La diputada Laia Ortiz demana canvis en la regulació del sector elèctric per evitar que les empreses guanyin tant a costa de les butxaques dels ciutadans

Acn
2 min
Laia Ortiz, portaveu d'ICV

BarcelonaLa diputada d'ICV al Congrés Laia Ortiz ha presentat una proposta on demana canviar la regulació del sector elèctric. La regulació vigent, que Ortiz ha qualificat "d'injusta i ineficaç" perquè aporta "milions de beneficis a les companyies de subministrament elèctric mentre als ciutadans se'ls apuja un 7% la factura de la llum". D'aquesta manera, Ortiz considera que "el govern del PP torna a castigar els ciutadans i ciutadanes amb una pujada de la tarifa de la llum mentre no aborda el problema real". "La factura s'ha doblat des de que el darrer govern del PP de José María Aznar va impulsar la liberalització del sector elèctric amb el suposat objectiu d'abaratir els costos", ha afegit Ortiz.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Al mateix temps, la diputada d'ICV ha denunciat que ara "tenim unes empreses que actuen de monopoli i han incrementat exponencialment els beneficis mentre els Governs els han anat pagant per damunt del preu real de producció". Per això Ortiz ha indicat que el que proposa Iniciativa amb la seva proposició al Congrés "és una regulació transparent, eficaç i que incorpori els costos reals de producció i distribució". En aquesta línia, la diputada ecosocialista ha acusat l'executiu del PP de "castigar el sector de les renovables quan són precisament la solució a la nostra dependència energètica i quan necessitem reduir les nostres emissions", en referència al decret d'eliminació de les ajudes públiques a projectes relacionats amb les energies renovables.

Amb aquest objectiu, Ortiz proposa en la proposició no de llei que ha entrat al registre del Congrés dels Diputats, "modificar el funcionament del mercat elèctric excloent les instal·lacions de producció hidroelèctriques i nuclears per a què passin a regular-se per un mecanisme de tingui en compte els costos reals". Aquesta mesura persegueix que aquestes empreses no obtinguin "beneficis caiguts del cel", segons l'ecosocialista. A més, es pretén també "garantir la continuïtat del 'bonus social' amb nous mecanismes de finançament basats en la fiscalitat sobre els beneficis de les empreses del sector elèctric.

La diputada ecosocialista també demana la presentació d'un informe al Congrés dels Diputats "on es comparin les primes a les energies renovables, les assignades a la cogeneració amb combustibles fòssils i els beneficis caiguts del cel o retribucions a instal·lacions de generació els costos de producció dels quals són significativament menors als preus mitjans del mercat majorista". Per últim, Ortiz vol "establir un marc per les energies renovables que inclogui retribucions decreixents en el temps que permeti incentiva l'eficiència i la millora tecnològica". Una mesura que permetria "reduir les emissions i fomentar l'autonomia energètica com passa a arreu d'Europa", ha dit Ortiz. En aquest sentit, la diputada d'ICV ha recordat que el sector de les renovables "és el que més llocs de treball ha creat en els darrers anys i el govern del PP es dedica a enfonsar-lo".

stats