CAP AL 20-N
Política 19/09/2011

ICV s'erigeix en el "referent nítid" de l'esquerra nacional

El candidat ecosocialista, Joan Coscubiela, destaca la "responsabilitat" d'omplir un ampli espai polític després del "camí encetat per PSC i ERC"

Roger Tugas
2 min
Joan Coscubiela, aquest dissabte en roda de premsa

BarcelonaEl futur candidat d'ICV a les eleccions estatals, Joan Coscubiela, ha assegurat avui en roda de premsa que "el camí encetat per PSC i ERC situa ICV com a referent nítid de les propostes d'esquerres, de sostenibilitat i d'identitat nacional de Catalunya". L'exlíder de CCOO ha subratllat la "responsabilitat" que ha d'assumir la seva formació després que els socialistes hagin situat l'actual ministra de Defensa, Carme Chacón, com a cap de llista i que els republicans hagin escollit Alfred Bosch, amb un perfil social més moderat que l'altre aspirant, Joan Ridao.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Coscubiela ha celebrat que s'hagi "aconseguit que se situï amb força la fiscalitat" al centre del debat polític. En aquest sentit, ha mostrat la "satisfacció perquè Rubalcaba s'hagi acostat a les posicions d'ICV", en relació amb algunes de les propostes realitzades els últims dies i contràries a l'acció de govern del PSOE fins ara. "El pitjor que pot veure la ciutadania és que una força política canvia de força oportunista", ha lamentat el candidat ecosocialista. ICV aposta en aquest sentit per incrementar l'esforç fiscal en línia amb la resta de països europeus i nòrdics, lluitant contra el frau fiscal i l'economia submergida, impulsant un impost a les grans fortunes i a les successions, acabant amb "la inequitat" entre la pressió a les rendes del capital i del treball i equiparant els tipus efectius de les pimes (actualment, del 23%), de les grans empreses (del 20%) i de les entitats financeres (del 15%). Espanya és "dels pocs països on la base imposable dels treballadors està per sota de la dels seus empresaris", ha denunciat Coscubiela.

La portaveu d'ICV, Laia Ortiz, ha afirmat que, si fos per ells, signaven "demà mateix" un acord de coalició amb EUiA, a qui han fet "arribar una proposta de coalició catalana". "Tots hem d'estar a l'alçada per fer-ho possible" i "confiem en el sentit comú d'EUiA i tots els actors implicats", ha explicat Ortiz. El problema rau en el fet que ICV vol limitar la coalició a Catalunya, mentre que EUiA vol mantenir l'aliança amb IU arreu de l'Estat.

stats