Política 15/12/2016

L'ajuntament de Rubí tanca un programa de la ràdio municipal per haver fet crítica de l'alcaldessa i el trànsfuga

Els responsables del programa Oasi Jove diuen en un comunicat que "sembla que la ironia i la crítica estan prohibits en aquesta ciutat", i l'ajuntament defensa la decisió per "manca de pluralitat en les crítiques"

Albert Solé
4 min
Els responsables dels programa de Ràdio Rubí, l'Oasi Jove

RubíLa tensió política a Rubí després del cas del trànsfuga que va evitar una moció de censura, enlloc de rebaixar-se sembla que augmenta. El darrer episodi ha sigut la censura d'un programa de Ràdio Rubí, emissora municipal, per haver fet crítica amb to de broma del trànsfuga i de la mateixa alcaldessa, Ana María Martínez.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El programa es diu Oasi Jove, s'emet només un cop al més, i el fan un grup de joves de la ciutat sense cobrar res. El darrer programa es va emetre el dimarts 13 de desembre, i l'endemà el van despenjar de la pàgina web i la direcció de la ràdio els va comunicar que tancaven el programa.

Escolta aquí el fragment del programa que ha provocat la reacció de l'Ajuntament

La secció comença quan posen un àudio gravat al carrer de la ciutat, en què se sent la cançó 'Torito Bravo' que sona per la megafonia de Nadal. "Això forma part del pacte del trànsfuga", diuen. L'entrada de Sergi Garcia (grup PDECat) al govern municipal del PSC, va ser aprovada amb els vots favorables del PP i C's.

Una altra altra de les frases que no ha agradat a l'Ajuntament és quan diuen "realment estan fent bona la Carme Garcia". Carme Garcia és l'anterior alcaldessa, també del PSC com Martínez, però que es van barallar durant l'anterior legislatura.

El programa a més explica els últims fets polítics de Rubí a través de diferents cançons. Per parlar del trànsfuga, posen 'Escándalo' de Raphael, per explicar el moviment polític de l'alcaldessa, 'Sobreviviré' de Mónica Naranjo i per parlar de la celebració del Dia de la Constitució, 'Y Viva España' de Manolo Escobar, entre d’altres.

Avui els responsables del programa han emès un comunicat molt crític amb l'Ajuntament de Rubí i la direcció de la ràdio:

  • "El programa L'Oasi Jove de Ràdio Rubí, en antena des de fa 12 anys, desapareix de la graella de l’emissora després que la seva directora, Lídia Juste, hagi decidit posar punt i final a l’espai a causa de la disconformitat que l'equip de govern de l'Ajuntament de Rubí –concretament l’alcaldessa Ana María Martínez i la regidora de Comunicació Maria Mas– li ha manifestat arran de l’emissió del programa de dimarts 13 de desembre de 2016".
  • "[...] vam fer una sàtira sobre la situació política de la ciutat a través de cançons conegudes que definissin els últims esdeveniments polítics viscuts en el darrer ple municipal i en l'acte de celebració de la Constitució. [...] Però sembla que la ironia, el to simpàtic i la crítica estan prohibits en aquesta ciutat, especialment en els mitjans públics, els quals haurien de ser un espai d'expressió i difusió ciutadana on es donés veu a totes les posicions i opcions polítiques".
  • "[...] els professionals de la ràdio es troben en una situació molt complicada a causa de les nombroses pressions que reben per part d'un equip de govern que està desballestant la ràdio municipal".

Hores després ha respost l'Ajuntament de Rubí amb un altre comunicat:

  • "Rubí Serveis de Comunicació Audiovisual ha decidit excloure de la graella de programes de l’emissora municipal Ràdio Rubí l’espai L’Oasi Jove. El motiu que ha motivat prendre aquesta decisió és la falta de pluralitat que ha demostrat aquest espai radiofònic, especialment amb l’emissió del programa del passat dimarts 13 de desembre".
  • "Si bé s’entén que els mitjans de comunicació públics han de ser espais de reflexió i informació, però alhora també d’entreteniment i paròdia política, aquesta hauria de ser sempre equitativa, plural i equilibrada, i mai centrar aquesta crítica cap a unes formacions polítiques en concret i en detriment d’unes altres".
  • "Les ràdios municipals han de ser exemple de professionalitat i rigor, equitat i pluralitat, tant en els serveis informatius com en la resta de programes, tant siguin elaborats pels professionals de la casa com pels programes externs. Com a administració pública hem de garantir que aquest equilibri de veus i opinions quedi reflectit en el conjunt de la programació de Ràdio Rubí".
  • "Entenem que mantenir un programa que no sigui plural i respectuós suposa un greuge comparatiu que no es correspon amb el sentit públic de l’emissora ni amb la pluralitat de la ciutadania, que amb els seus impostos sufraga el cost de les emissions. D’altra banda considerem que no podem permetre que, basant-se en la sana sàtira política, es llencin acusacions i imputacions de delictes cap a persones i/o partits polítics, vulnerant així el seu dret a defensar-se i atemptant contra el principi bàsic de presumpció d’innocència".

Respecte aquest últim punt, els responsables del programa posteriorment han emès un segon comunicat a la tarda en què demanen disculpes només per haver parlat de "trama corruptela".

A l'alcadessa Ana María Martínez no li va agradar gens el to del programa. La direcció de la ràdio va parlar amb els responsables de l'Oasi Jove per demanar-los que amb la situació política actual de la ciutat calia rebaixar el to de les properes emissions, i aquests s'hi van negar, segons el comunicat de l'ajuntament.

stats